Sarajevo 3 °C Subota 24.03.


11.01.2017. / 21:56h Loš - "Ako žele probleme imat će ih"

Milica Marković

Milica Marković
Zastupnica SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Milica Marković izjavila je, nakon što je SBB uputio inicijativu za smjenu zamjenika ministrice odbrane BiH Seada Jusića, kako određeni političari iz Federacije BiH traže probleme i tamo gdje ih nema.

"I Ustav BiH i zakon je odredio da član Predsjedništva BiH ima pravo da traži učešće jednog dijela Oružanih snaga BiH u određenim manifestacijama koje njeguju kulturnu tradiciju i naslijeđe jednog naroda", kazala je Marković.
 
Dodala je da je to učinio predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, ali da političari iz entiteta Federacija BiH dodatno komplikuju situaciju o BiH.
 
"SNSD će sigurno biti u poziciji da traži revidiranje učešća Republike Srpske u Oružanim snagama BiH, odnosno da se revidira ugovor na osnovu kojeg su nastale Oružane snage BiH. To je onda mnogo kompleksnije pitanje pa eto neka izvole svi ti koji komplikuju, i Bakir Izetbegović i SBB i svi drugi. Ako žele probleme imat će ih", rekla je Marković.
 
O smjeni zamjenika ministrice odbrane BiH Seada Jusića morat će se izjasniti i Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH tako da neće biti ništa od njegovo smjene ukoliko zastupnici iz RS-a glasaju protiv.
 
Marković je rekla da će SNSD zauzeti svoj stav tek kada zahtjev za smjenom Jusića dođe u parlamentarnu proceduru. Inicijativu predsjednika SBB-a nije htio komentarisati ni SDS.
 
Podsjećamo, nakon što je Jusić u više izjava za medije objasnio da je odluku o učešću OS BiH, potpisivao po nalogu ministrice Pendeš, a da isti pri tome nije izvršio nikakve konsultacije za bošnjačkim članom Predsjedništva Bakirom Izetbegovićem ili predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem, te zbog toga što nije poštovao Odluku Ustavnog suda BiH, danas je upućen zvaničan zahtjev predsjedavajućem Vijeća ministara Denisu Zvizdiću za pokretanje postupka smjene Jusića.

 

(Vijesti.ba / Klix)

 


Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još
Podijeli ovaj članak