11.01.2017. / 18:59h BiH - Ambasada Švicarske u BiH

Primopredaja treniranog psa tragača GSS-u

Danas je u prostorijama Ambasade Švicarske u Bosni i Hercegovini izvršena primopredaja treniranog psa tragača Gorskoj službi za spašavanje (GSS) Stanica Sarajevo.

U okviru svojih nastojanja da ojača lokalne kapacitete u prevenciji i djelovanju u slučajevima prirodnih nepogoda, Vlada Švicarske je podržala program obuke psa tragača i vodiča u certificiranoj Udruzi za obuku pasa „K-9 Trening tim“. Trenirani pas tragač je doniran GSS-u Sarajevo kako bi pomogao timu za spašavanje u potragama za nestalim osobama kako u svakodnevnim situacijama, tako i u slučaju prirodnih nepogoda kao što su lavine, poplave, zemljotresi i slične krizne situacije.
 
Zvaničnoj primopredaji treniranog psa tragača prisustvovali su direktorica za saradnju pri Ambasadi Švicarske u BiH Barbara Dätwyler Scheuer, Siniša Perojević, direktor Udruge za obuku pasa „K-9 Trening tim“ i profesionalni trener pasa, te predstavnici GSS-a Sarajevo. 
 
„Od 2014. godine Vlada Švicarske radi sa UN agencijama i partnerima u Bosni i Hercegovini na državnom, entitetskom i lokalnom nivou na promociji spremnosti za odgovore na katastrofe i izgradnju kapaciteta za smanjenje rizika od katastrofa. Država ima primarnu ulogu za smanjenje rizika od katastrofa, ali kao i u drugim zemljama, ta odgovornost se mora dijeliti s drugim akterima, uključujući lokalne vlasti, privatni sektor, nevladine organizacije i druge. Možda se čini da je ulaganje u psa za spašavanje samo mala aktivnost cjelokupnog angažmana Švicarske u smanjenje rizika od katastrofa, ali to je investicija u živote ljudi”, izjavila je Barbara Dätwyler Scheuer.
 
Gorska služba spašavanja, stanica Sarajevo je dobrovoljna i neprofitna organizacija čiji je osnovni cilj pomoć i spašavanje ljudi u nevolji u nepristupačnim, planinskim i urbanim uslovima. „Naši spasioci su posljednja instanca i nada ugroženim ljudima, jer naša aktivnost počinje onda kada druge, civilne i vojne službe ostanu bez adekvatnih rješenja“, izjavio Edin Zametica iz GSS-a Sarajevo.
 
Korištenje psa tragača je iznimno važna operacija potrage nakon nepogode. Veoma često su upravo minute od krucijalnog značaja u naporima da se spase preživjeli. Jedan potražni pas svojom efikasnošću može zamijeniti 25 spasioca pretražujući isti teren četiri puta brže. Psi tragači u 90 do 95 posto slučajeva otkriju preživjele. Ovako trenirani psi, osim što se koriste u slučajevima nepogoda, mogu doprinijeti u potrazi za ljudima u svakodnevnim situacijama poput potraga za djecom koja se izgube ili osobama sa mentalnim i drugim zdravstvenim problemima.
 
Siniša Perojević iz Udruge za obuku pasa predstavio je psa za potragu i spašavanje nestalih osoba - labradora Šmekija. Pas i njegov vodič Mario Demirović iz GSS-a Sarajevo su uspješno završili šestomjesečnu obuku u „K-9 Trening timu“.
“Osnivači Udruge su bh. instruktori sa dugogodišnjim iskustvom u obuci pasa, koji su trenirali preko 400 pasa u različitim disciplinama i u različite svrhe, kao i brojne vodiče i trenere pasa. Vodič iz GSS-a je ostvario odličan kontakt sa psom. Nakon obuke dobili su certifikate i na raspolaganju su za sve mobilizaciju za sve hitne situacije koje zahtijevaju odgovor GSS-a. Ovaj tim je važna karika u spašavanju nakon prirodnih katastrofa te spašavanju i traganju za nestalim osobama“, naveo je Siniša Perojević.
 
Smanjenje rizika od katastrofa će biti važna transverzalna tema za saradnju Švicarske sa BiH tokom 2017-2020. "Švicarska i u budućnosti ostaje posvećena temi smanjenja rizika od katastrofa u BiH. Uvjereni smo da smanjenjem rizika možemo spasiti mnoge živote, zaštititi čak i više sredstava za život i bitno smanjiti ekonomske gubitke ", zaključila je Barbara Dätwyler Scheuer.

 

(Vijesti.ba)

 


Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!