Sarajevo 3 °C Ponedjeljak 19.03.


11.01.2017. / 15:54h Svijet - Generalni sekretar UN-a

Guterres traži promjenu strategije za sprječavanje ratova

Guterres traži promjenu strategije za sprječavanje ratova
Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres zatražio je od UN-a i država članica da naprave promjene u svojim strategijama na sprječavanju rata i održanju mira.

U prvom obraćanju Vijeću sigurnosti otkako je preuzeo dužnost Guterres je naglasio potrebu rebalansa u pristupu svjetskom miru i sigurnosti izbjegavanjem sukoba umjesto reakcijom na sukobe.

Guterres je poručio petnaestočlanom Vijeću da je podnio prijedlog za reforme unutar sistema UN-a za rano otkrivanje i sprečavanje sukoba širom svijeta.

Također je zatražio reformu razvojnog sistema UN-a kako bi podržao napore na gradnji i održavanju mira i dugoročnog razvoja.

Vijeće sigurnosti održalo je otvorenu raspravu o vizijama sprečavanja sukoba i održavanja mira u vrijeme kada se sukobi u Južnom Sudanu, Siriji i Jemenu pokazuju kao teško rješivi.

Naglašavajući da je mnogo prilika za sprečavanje sukoba propušteno, jer države članice ne vjeruju jedne drugima, Guterres je izjavio da se "prevencija nikada ne treba koristiti kako bi služila političkim ciljevima".

-Poduzimanjem preventivne akcije potrebno je da izbjegnemo dvostruke standarde. To, međutim, ne znači da ne treba uopće biti standarda - izjavio je Guterres.

U tom smislu, on je najavio da će izgraditi veće povjerenje među državama članicama i u njihovim odnosima s Ujedinjenim narodima radi efikasnije međunarodne saradnje u spriječavanju sukoba, "posebno u pretvaranju ranih upozorenja u ranu akciju", prenosi Xinhua.

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!