Sarajevo 3 °C Subota 24.03.


11.01.2017. / 15:26h Svijet - U porastu izvoz obuće

Turske cipele prošle godine najviše nosili Evropljani

Turske cipele prošle godine najviše nosili Evropljani
Izvoz turskih cipela prošle godine procjenjen je na 708 miliona dolara, odnosno u odnosu na prethodnu godinu veći je za 5,4 posto, izjavio je zvaničnik istanbulske Unije izvoznika kože i kožnih prozivoda (IDMIB), Huseyin Cetin.

Cetin je za AA izjavio kako je izvoz turske prošle godine opao, ali je zabilježen porast u izvozu cipela. Prema njegovim riječima, kriza u tursko-ruskim odnosima odrazila se i na ekonomiju, a samim tim i na izvoz turskih proizvoda.

On je istakao planiraju da 2023. godine u sektoru obuće, tačnije cipela, izvoze robu u vrijednosti od 2,5 milijardi dolara.

Turska je prošle godine najviše izvozila u Irak (11,5 posto), Njemačku (6,2 posto) i Saudijsku Arabiju (5,2 posto).

”Prošle godine izvoz cipela procjenjen je na 708 miliona dolara, odnosno povećanje je od 5,4 posto. Od toga, 34,5 posto, odnosno 244,5 miliona dolara imali smo za zemlje Evropske unije. Izvoz turskih cipela u zemlje EU povećan je za 34,6 posto u odnosu na prethodnu godinu. Povećanju izvoza doprinijela je brza i kvalitetna isporuka te geografska blizina Evropi”, istakao je Cetin.

Istakao je kako pomenuti sektor ima proizvodni kapacitet od 500 miliona pari godišnje.

Cetin je naglasio kako su mnoge evropske kompanije zadovoljne proizvodnjom turskih cipela.

”Mi se time ponosimo. Ove godine imamo namjeru povećati izvoz za 20 posto. U 2015. godini izvoz prema Rusiji iznosio je 246 miliona dolara, a prošle godine je smanjen na 105 miliona. Razvitkom odnosa sa Rusijom ove godine očekujemo značajno povećanje”, dodao je Cetin.

 

(Vijesti.ba / AA)


Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!