11.01.2017. / 15:02h Politika - Javna rasprava

Izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini u FBiH rješavaju problem sive ekonomije

Izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini u FBiH rješavaju problem sive ekonomije
Federalno ministarstvo trgovine i Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona u Zenici su organizirali javnu raspravu o nacrtu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini u FBiH.

Radi se o Zakonu kojim se značajno regulišu obaveze poslovnih i drugih subjekata u oblasti trgovine, a izmjene ovog Zakona proistekle su iz potreba usklađivanja sa propisima Evropske unije.

-Cilj je, između ostalog, rješavanje problema sive ekonomije, kao i otklanjanje barijera za pristupanje Svjetskoj trgovinskoj organizaciji - kazao je savjetnik federalnog ministra trgovine Aner Begić.

Predložene izmjene ovog Zakona predviđaju ukidanje člana koji je precizirao "učešće 40 posto domaćih proizvoda na policama velikih trgovačkih lanaca", ali ovaj član bio je teško provodiv, jer nije bilo metoda za utvrđivanje i kontrolu učešća domaćih proizvoda u velikim trgovinama.

U raspravi je istaknuto da se trebaju provoditi aktivnosti na jačanju ekonomsko-potrošačkog patriotizma i promociji domaće proizvodnje. Javna rasprava o izmjenama Zakona o unutrašnjoj trgovini nastaviti će se razgovorima na području Tuzle, Mostara i Sarajeva.


(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!