11.01.2017. / 14:17h Politika - Na pripremi pitanja radi 12 osoba

Ombudsmeni za ljudska prava BiH pripremaju odgovore na 400 pitanja iz upitnika

Ombudsmeni za ljudska prava BiH pripremaju odgovore na 400 pitanja iz upitnika
Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH trebalo bi da odgovoriti na više od 400 pitanja iz svoje nadležnosti, a koja su navedena u Upitniku Evropske komisije, koji je naša zemlja dobila 9. decembra.

Ombudsmen Ljubinko Mitrović je potvrdio da na pripremi odgovora na ta pitanja svakodnevno radi 12 osoba, uključujući i tri ombudsmena.

Najavivši da će u februaru predstaviti specijalni izvještaj o pravima i položaju novinara u BiH, Mitrović je danas u izjavi novinarima u Banjoj Luci izrazio određenu bojazan u vezi s tim dokumentom.

-Strah me ovog izvještaja, jer želim da bude istinska slika stanja društva, kao i da se vidi šta 'obični' ljudi i najviši predstvanici vlasti misle o položaju i pravima novinara, od kojih očekujem i najviše kritika – dodao je on.

Mitrović je izrazio nezadovoljstvo jer nisu usvojene izmjene zakona o Instituciji ombudsmena za ljudska prava BiH te očekuje da to bude urađeno u prvoj polovini ove godine, kako bi dobili reakreditaciju u statusu „A“.

Ova institucija je u prošloj godini zaprimila više od 3.000 žalbi građana, a imali su i oko 13.000 dodatnih usmenih obraćanja građana po pitanjima ostvarivanja njihovih prava.

I dalje je najviše žabi zbog nepostupanja sudova, rada organa uprave, značajan broj predmeta se odnosi na (ne)ostvarivanje prava djece, što, kazao je Mitrović, posebno zabrinjava.

Značajan broj predmeta građana se odnosi i na prava radnika, među kojima su i oni koji se odnose na mobing, a povećan je i broj žalbi osuđenika i zatvorenika, za čak 50 posto.

- Urađena je i analiza stanja u vaspitno-popravnih ustanovama u BiH, u kojima su smještene maloljetne osobe, a došlo se do frapantnih podataka o uslovima u kojima oni borave u pojedinim domovima - rekao je Mitrović ističući da se mora raditi na dodatnom opremanju ovih ustanova i radu s tom djecom.

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!