Sarajevo 0 °C Ponedjeljak 19.03.


11.01.2017. / 13:39h BiH - Milan Šutalo

Nikolićeve i Dodikove riječi o RS-u kao multietničkoj državi, uvreda su za zdrav razum

Nikolićeve i Dodikove riječi o RS-u kao multietničkoj državi, uvreda su za zdrav razum
Ono što je jučer, vrijeđalo zdrav razum, nije, dakle, obilježavanje Dana RS, već izjave srpskih čelnika s lijeve i desne obale Drine izrečene na banjalučkom praznovanju. Dodikova kako su “Srbi boreći se za Republiku Srpsku donijeli slobodu i drugim narodima” i Nikolićeva kako je Republika Srpska “multietnička država”, piše u svome tekstu za HMS Milan Šutalo.

Nazvati to što su desetine tisuća pobijenih, protjeranih, silovanih, u logorima mučenih Hrvata i Bošnjaka s prostora današnje RS slobodom za ta dva naroda može samo onaj koji nema ni trunke morala, empatije, suosjećanja sa žrtvama. Takvo odsustvo ljudskosti je uvreda za žrtve i zločin nakon zločina, ocijenio je Šutalo.

Jednako se može okarakterizirati i Nikolićeva izjava kako je Republike Srpska “multietnička država”. Uporaba termina država, a ne entitet govori o Nikolićevom licemjerstvu kada se zalaže za teritorijalni integritet BiH, a RS istovremeno naziva državom,  dok je karakterizacija “multietnička” vrhunac cinizma predsjednika  Srbije koji zna da ju se može takvom zvati samo zato što srpske vojne i paravojne snage, nisu uspijele pobiti i protjerati baš svo nesrpsko stanovništvo s 49 posto teritorija BiH, napisao je Šutalo.

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 77

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još