Sarajevo 3 °C Subota 24.03.


11.01.2017. / 13:36h Svijet - Seul tvrdi

Sjeverna Koreja ima plutonija za proizvodnju deset nuklearnih bombi

Sjeverna Koreja ima plutonija za proizvodnju deset nuklearnih bombi
Sjeverna Koreja ima dovoljno plutonija za proizvodnju deset nuklearnih bombi, ocijenio je u srijedu Seul, deset dana nakon što je Pyongyang upozorio na neposredan eksperiment s međukontinentalnom raketom.

Brojni stručnjaci misle da bi Sjeverna Koreja, koja je izvela dva nuklearna pokusa i više desetaka raketnih ispaljivanja 2016., trebala udvostručiti napore u 2017. kako bi ostvarila svoj cilj slanja nuklearne bombe na američki kontinentalni teritorij.

Stručnjaci se razilaze u mišljenju o stepenu razvoja sjevernokorejskog naučnog programa, ali se slažu da je Pyongyang učinio veliki napredak od dolaska na vlast Kim Jong-Una nakon smrti njegova oca Kim Jong-Ila u decembru 2011.

U srijedu je južnokorejsko ministarstvo odbrane objavilo da je Sjeverna Koreja krajem 2016., posjedovala vjerojatno 50 kilograma plutonija vojne kvalitete, količinu dovoljnu za izradu 10 bombi. Prije osam godina raspolagala je s 40 kilograma.

U dvogodišnjem izvještaju ministarstvo ocjenjuje da Pyongyang ima "znatan" kapacitet proizvodnje oružja korištenjem obogaćenog uranija.

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!