11.01.2017. / 13:18h Politika - Saopćenje za javnost

GS traži ostavku Pendeš i Jusića

GS traži ostavku Pendeš i Jusića
Građanski savez (GS) zatražio je danas u saopćenju za medije ostavku ili smjenu ministrice odbrane i njenog zamjenika Marine Pendeš i Seada Jusića nakon što je Pendeš naredila angažman Počasne jedinice na nezakonitoj ceremoniji proslave neustavnog "Dana Republike Srpske“, a Jusić tu naredbu poslušao.

U ovoj stranci nezakonitim smatraju angažiranja pripadnika Šeste brigade, odnosno Trećeg puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, dodajući da to može biti riješeno samo krivičnim gonjenjem člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, načelnika Zajedničkog štaba generala Ante Jeleča i komandanta ove brigade generala Radovana Ilića.

- Angažiranje pripadnika i resursa Oružanih snaga moguće je samo uz jednoglasnu odluku Predsjedništva BiH i sad je više nego jasno da je Ivanić prekršio Zakon o odbrani i počinio djelo oružane pobune kako je definirano Krivičnim zakonom - ponovili su svoj stav u Građanskom savezu.

U saopćenju su zaključili da je nezakonitim angažiranjem Oružanih snaga u Banjoj Luci stvoren presedan da Oružane snage BiH mogu biti upotrijebljene protiv neke grupe građana BiH zbog njihove vjerske, etničke ili druge pripadnosti.

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još