11.01.2017. / 12:44h Regija - Niske temperature otežavaju čišćenje

U Srbiji šest žrtava ledenog vala

U Srbiji šest žrtava ledenog vala
Ledeni val dosad je odnio šest žrtava u Srbiji, a zbog iznimno niskih temperatura i visokih snježnih nanosa proglašena je izvanredna situacija u ukupno 11 općina u južnim dijelovima zemlje, gdje se posljednjih par dana mjere temperature i 27 stupnjeva ispod ništice.

Snijega u pojedinim krajevima ima više od 30 centimetara, tijekom noći palo je dodatnih desetak centimetara, ali su snježni nanosi u pojednim krajevima veći od četiri metra pa je mehanizacija lokalnih cestovnih poduzeća neprekidno na terenu kako bi ceste do pojedinih sela učinila prohodnima.

Najteže je na jugoistoku Srbije i u pojedinim zapadnim djelovima zemlje, gdje u polovici općina već četvrti ili peti dan vlada izvanredna situacija.

Na Pešterskoj visoravni, na teritoriju općine Sjenica, u blokadi je i dalje nekoliko desetaka sela. Iz ugroženog područja dosad je evakuirano najmanje 130 osoba.

Potpuno se zaledilo Vlasinsko jezero, gdje je zbog leda ugrožena 21 vrsta ribe.

Na beogradskim ulicama tijekom prijepodneva vlada kolaps u prometu, a komunalna poduzeća i "Beogradput" ne uspijevaju očistiti prometnice jer snijeg, uz temperaturu od 10 stupnjeva ispod nule, i dalje pada i zadržava se se na tlu, s obzirom da posipanje soli zbog vrlo niskih temperatura nema značajan učinak.

Unatoč otežanom održavanju i čišćenju prometnica od snijega kojeg nanosi vjetar, ključni putni pravci u Srbiji su prohodni, a na autocesti od Beograda prema Zagrebu na kolniku ima snijega pa je neophodna oprezna vožnja.

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!