Sarajevo -2 °C Petak 23.03.


11.01.2017. / 11:48h Politika - Saopćenje za javnost

SBB uputio zahtjev za smjenu zamjenika ministra odbrane Jusića

SBB uputio zahtjev za smjenu zamjenika ministra odbrane Jusića
Nakon što je zamjenik ministra odbrane Sead Jusić u više izjava za medije objasnio da je odluku o učešću OS BiH, potpisivao po nalogu ministrice Pendeš, a da isti pri tome nije izvršio nikakve konsultacije za bošnjačkim članom Predsjedništva Bakirom Izetbegovićem ili predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem, te zbog toga što nije poštovao Odluku Ustavnog suda BiH, danas je upućen zvaničan zahtjev predsjedavajućem Vijeća ministara Denisu Zvizdiću.

Radi se o Zahtjevu za pokretanje postupka smjene zamjenika ministra odbrane BiH, koji možete pročitati u prilogu, navodi se u saopćenju SBB-a.

sbb-dopis

Radončić: Upućen zvanični zahtjev za smjenu zamjenika ministrice odbrane Seada Jusića

Fahrudin Radončić, lider SBB-a, potvrdio je danas novinarima u Sarajevu da je upućen zvaničan zahtjev za smjenu zamjenika ministrice odbrane BiH Seada Jusića. Lider SBB-a je pojasnio da je zahtjev upućen predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću i u skladu s Zakonom o Vijeću ministara.

- Danas smo uputili zvaničan akt u skladu sa Zakonom o Vijeću ministara predsjedavajućem Zvizdiću. Mislimo da je gospodin Jusić pogriješio što je potpisivao nešto dok je ministrica praktično tu, što nije poštovao odluke Ustavnog suda i da se morao oko svojih političkih odluka konsultovati s bošnjačkim članom Predsjedništva BiH, gospodinom Izetbegovićem ili sa mnom kao predsjednikom stranke iz koje je nominiran. Mislimo da je on na taj način napravio političke greške vodeći se time, da kao profesionalni oficir sluša naredbe svog pretpostavljenog, a to je gospođa Pendeš. Međutim, ovdje je politička situacija mnogo ozbiljnija, ovo su političke odluke. Meni je zaista žao što moramo ići u ovo, jer sam očekivao da će on možda sam ponuditi svoju ostavku - istakao je Radončić.

 

(Vijesti.ba)