11.01.2017. / 10:10h Svijet - James Clapper

Rusija pokušala utjecati na izbore u najmanje nekoliko desetaka zemalja

Rusija pokušala utjecati na izbore u najmanje nekoliko desetaka zemalja
Direktor američke Nacionalne obavještajne agencije James Clapper rekao je u utorak da se izvještaj o tome da je Rusija organizirala hakerske napade u predsjedničkoj kampanji 2016. temelji na kombinaciji ljudskih resursa, prikupljanja tehničkih podataka i javno dostupnih informacija.

Govoreći pred senatskim odborom za nacionalnu sigurnost, Clapper je rekao da je veći dio izvještaja klasificiran zbog zaštite osjetljivih izvora i metoda. Također je istakao da je Rusija pokušala uticati na izbore u najmanje "nekoliko desetaka zemalja". Rusija je i dalje jedan od glavnih igrača u cyber prostoru diljem svijeta, rekao je Clapper.

-Ruski informatički hakeri koji su se pokušavali ubaciti u američke predsjedničke izbore nisu hakirali ekipu nacionalne kampanje Donalda Trumpa- rekao je u utorak direktor FBI-a James Comey.

Comey je pred obavještajnim odborom američkog Senata rekao da su Rusi upali u računala Trumpove kampanje na lokalnom i državnom nivou , ali ne i na nacionalnom.

-Nemamo nikakvih podataka da je Trumpova kampanja hakirana na nacionalnom nivou - rekao je direktor FBI-a pred odborom.

On je objasnio da su "Rusi došli do podataka republikanske stranke, ali radilo se o adresama elektronske pošte koji više nisu bili u upotrebi" i dodao da su "prikupljene informacije bile stvar prošlosti i nisu ih objavili", prenosi Hina.


(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još