Sarajevo -5 °C Nedjelja 25.02.


10.01.2017. / 19:32h Politika - Selmo Cikotić

Ivanić je napravio presedan jer je samostalno angažovao OS BiH

Ivanić je napravio presedan jer je samostalno angažovao OS BiH
Selmo Cikotić, bivši ministar odbrane BiH i savjetnik člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, ocijenio je da je angažovanje pripadnika OS BiH u ceremoniji obilježavanja 9. januara u Banjaluci presedan, jer je jedan član Predsjedništva BiH samostalno donio odluku o tome.

"Predsjedništvo BiH kao kolektivni organ, a ne bilo koji njegov član, vrhovni je komandant Oružanih snaga BiH", poručio je Cikotić na konferenciji za novinare, prenosi TV1.

Istakao je da je bilo dozvoljeno angažovanje OSBiH 8. januara, što je, kako je ocijenio, jedna vrsta civilizacijskih vrijednosti, tradicije, ali i praksi o upotrebi Oružanih snaga. 

"Na osnovu svih tih pojedinosti, nije bilo predviđeno nikakvo angažovanje Oružanih snaga 9. januara. Predsjednik Izetbegović je bio iznenađen činjenicom da je jedinica OSBiH bila upotrijebljena. Ovo je presedan da je član Predsjedništva samostalno donio odluku, jer je Predsjedništvo BiH kao kolektivni organ, a ne bilo koji njegov član, vrhovni komandant Oružanih snaga", naglasio je Cikotić.

On je potvrdio da je već pokrenuta istraga o odgovornosti za učešće u obilježavanju Dana RS-a.

"Predsjednik Izetbegović će pokrenuti postupak da se te okolnosti rasvijetle. Trenutno ne bih želio da komentarišem bilo šta više od toga. Tek nakon ispitivanja i utvrđivanja jednog većeg broja činjenica treba doći do stvarnih pokazatelja. Obilježavanju Dana RS-a bila je prisutna jedinica sa oznakama OSBiH sa zastavom BiH, sa počastima predsjedavajućem Predsjedništva BiH. U svemu tome se može isčitavati jedna pozitivna dimenzija, ali u ovom trenutku okolnosti upotrebe Oružanih snaga nisu u potpunosti razjašnjene", prokomentarisao je on. 

Prema njegovim riječima, cilj apelacije koju je Izetbegović pokrenuo prije četiri godine nije bio zabraniti obilježavanje dana RS, a još manje da se Srbima u BiH osporavaju bilo kakva kolektivna prava, već da se eliminišu diskriminirajuće odredbe za druge narode u tom bh. entitetu.

Cikotić vjeruje da će eventualne sankcije odgovornih za postupak dijela OS BiH zavisiti o rezultatima istrage.

"Ja sa poprilično dugim iskustvom sa djelovanjem i upotrebe Oružanih snaga ovdje, ispod nivoa načelnika Zajedničkog štaba, ne vidim da se treba utvrđivati odgovornost nekog od ljudi unutar OSBiH. Ja ne želim da prejudiciram rezultate i nalaze onoga što će biti utvrđeno kad se sve činjenice ispitaju. Sva lica u sistemu rukovođenja i komandovanja u institucijama podliježu institutu odgovornosti. Zavisno od stepena narušavanja odgovornosti podliježu i mehanizmima odgovoravanja za kršenja. Može se desiti i da član Predsjedništva bude učinjen odgovornim", poručio je Cikotić.

(Vijesti.ba)