Sarajevo 3 °C Subota 24.03.


09.01.2017. / 22:12h Komentari - Sadik Ahmetović

Deveti januar u Srebrenici

Deveti januar u Srebrenici
Ove su godine Bošnjaci - prvi put - morali otići na posao na Dan državnosti, 25. novembra, dok je proslava Dana RS-a - opet prvi put - dobila bezuslovnu podršku lokalne administracije iako je baš ove godine prvi put i zvanično neustavna.

Srebrenica ove godine dočekuje 9. januar u potpuno drugačijem nego dosad raspoloženju - poražena. Danas vidimo koliko je bio u pravu reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović koji je na posljednjoj sjednici Sabora Islamske zajednice Bosne i Hercegovine izrazio zabrinutost za naš narod u Republici Srpskoj koji je “na proteklim izborima politički doveden u podređen položaj”.

U Srebrenici, gdje smo punih 20 godina odolijevali pritiscima iz Banje Luke, vidi se to možda bolje nego bilo gdje drugo. Puno je značilo imati načelnika Bošnjaka u Srebrenici, gradu u kojem je počinjen zločin genocida, gradu iz kojeg je cijelo Podrinje udisalo kiseonik kojim je disala država Bosna i Hercegovina uz obalu rijeke Drine. Da ga imamo neko bi danas u naše ime digao glas protiv nametanja neustavnog praznika, takozvanog “Dana RS-a”.

Na to da glas digne neko iz Federacije očigledno ne možemo računati. “Odbrana Ustava” svela se na prepucavanja političkih vrhova. Na srebreničke povratnike i strepnju koju kod njih izaziva kršenje njihovih ustavnih prava, danas niko u Sarajevu ne misli. Na naš narod ne misle ni oni koji ga trenutno “reprezentuju” u lokalnoj vlasti. Dok je na terenu stanje više nego zabrinjavajuće, dio bošnjačkih odbornika podređuje opći interes ličnom, a pojedinci, koji na moju veliku žalost dolaze upravo iz SDA, nastoje da nas podijele zarad nekoliko pozicija – i u Srebrenici i u Sarajevu.

Srpski načelnik donosi novac iz Banje Luke, nagovještava investicije, pazi šta govori, no sve to ima za cilj ne opći napredak, već skretanje pažnje iz činjenice da su ove godine Bošnjaci – prvi put – morali otići na posao na Dan državnosti, 25. novembra, dok je proslava Dana RS-a – opet prvi put – dobila bezuslovnu podršku lokalne administracije iako je baš ove godine prvi put i zvanično neustavna. Srebreničani se s pravom pitaju šta je slijedeće, s obzirom da je predsjednik Skupštine općine Bošnjak iz svog vokabulara izbacio riječ “genocid” i zamijenio je izrazom “velika tragedija”.
Ekonomski razvoj i nova radna mjesta su itekako bitna, no šta nam znači posao bez poštovanja Ustava, uz stalne prijetnje referendumom i diskriminaciju građana bošnjačke nacionalnosti? Bez vladavine prava i najstabilnija privreda nije u stanju osigurati mir i blagostanje, a bez poštovanja zakona Bosne i Hercegovine budućnost naše zemlje je dovedena u pitanje.

Borbi za ravnopravnost naroda i cjelovitost države već neko vrijeme nedostaje jasna strategija. Ovogodišnji izborni poraz u Srebrenici bio je kulminacija brojnih promašaja bošnjačke politike, ali i upozorenje. Zato je reisu-l-ulema rekao: “Ovo nije trenutno pokazana slabost, već dugo zanemarivanje ozbiljne rasprave u našim politikama o tom dijelu naše zemlje i našeg naroda. Nikada nije ponuđeno sveobuhvatno rješenje, plan i program djelovanja na ekonomskom, socijalnom i kulturnom planu.” Hoće li taj plan biti ponuđen, mi u Srebrenici sve više sumnjamo. Čak su i novinari prestali da pitaju za situaciju u Podrinju i radije traže komentare o odnosima unutar federalne koalicije.
Čini se da je Sarajevo “diglo ruke” od Srebrenice i da aminuje postepenu “srbizaciju” općine. Bošnjaci u najvišim organima vlasti u Federaciji aminuju i potpuno simboličko utapanje Srebrenice u RS koje se događa ovog 9. januara. Aminovali su i izborni poraz 2. oktobra bez da kazne odgovorne.

Ne sumnjam da će se Srebrenice sjetiti pojedini bošnjački kadrovi iz RS-a, no tek slijedeće - izborne - godine, kad će im postati neophodni glasovi u njihovoj izbornoj jedinici. Tad će možda biti organizovana i koja posjeta “iz vrha”, doći će još nešto donacija, sklopit će se neki plan registracije i popisat će se glasači. No, bit će ovo rješenja ad hoc, obračunata samo na pridobijanje mjesta u Paralamentu za ovog ili onog “podobnog”. Odmah nakon izbora 2018. uslijedit će novi period zaborava, a 2020. ćemo, uz ovakav nemar, skupšinsku većinu i mjesto načelnika u općini u kojoj je počinjen genocid izgubiti maltene “rutinski”. Ozbiljna rasprava na koju poziva reisu-l-ulema, barem za sada, izgleda nerealno.

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje ali ne nužno i stavove portala

(Vijesti.ba / Oslobođenje)


Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još