Sarajevo 1 °C Utorak 20.03.


08.01.2017. / 20:33h Intervjui - Žarko Korać za Vijesti.ba

Dodik testira koliko daleko može da ide, Vučić igra dvostruku igru, Sarajevo pasivno

Dodik testira  koliko daleko može da ide, Vučić igra dvostruku igru, Sarajevo pasivno
Dodik neprekidno testira koliko daleko može da ide u provociranju Međunarodne zajednice a za sada može prilično daleko. Vučić igra igru u kojoj je on evropejac a svi drugi loše ali ta igra mu neće donijeti korisiti. Sarajevska politika pasivna i zauzeta svojim unutrašnjim problemima i ona u suštini na vanjsku politiku gleda kao na nešto sekundarno, ističe u razgovoru za Vijesti.ba, Žarko Korać, političar, psiholog i bivši potpredsjednik u Vladi Zorana Đinđića.

VIJESTI.BA: Za sutra je najavljena posjeta Tomislava Nikolića Banjaluci u povodu obilježavanja 9.januara kao tzv. Dana RS-a, koji zasigurno predstavlja dan političkog razdora u BiH u zadnjih godinu dana. Kako Vi gledate na sve to?

KORAĆ: Ta odluka koju je inače osporio Ustavni sud BiH imala je dva cilja. Prvi da pokaže kontinuitet jedne ranije odluke koja je donijeta u vezi RS-a, dok još RS nije ni postojala u tome obliku, predejtonske odluke i drugo, Dodikovo neprekidno testiranje koliko daleko može da ide u provociranju Međunarodne zajednice a za sada može prilično daleko. Dolazak Tomislava Nikolića je dio njegove želje da se ponovo kandiduje za predsjednika Srbije iako nije zvanično najavio svoju kandidaturu i očigledno je da on to radi isto tako cinično, ali ono što je drugo tu važno jeste otvorena podrška Dodikovom ponašanju koja pokazuje da bar jedan dio srpske političke elite daje punu podršku Dodiku u svakoj mogućoj akciji koja je rastakanje i onako nedovoljno integrisane BiH. Ta Nikolićeva posjeta je njegova želja da se on prikaže kao srpski nacionalista i podržavalac Srba u regionu, iako je on samo predsjednik Srbije, svih građana Srbije a ne samo Srba, a nikakve veze nema sa RS-om i BiH u cijelini. To je jedan provokativni potez kojim se ojačava Dodik kojeg Međunarodna zajednica sve više izoluje sa izuzetkom Rusije.

VIJESTI.BA: Sada imamo jedan novi momenat. I do sada su vlasti RS-a napadale institucije BiH, međutim sada se po prvi put u tu svrhu pokušava iskoristiti vojska. Danas je održano jedno postrojavanje, doduše 8.januara, koje je ostalo u okvirima zakona , ali bila je bitna simbolika da pripadnici OS BIH se povežu sa tim događajem. Kako gledate na to?

KORAĆ: Očigledno je da ta provokacija nije otišla do samog kraja jer je postojao rizik da se u tome slučaju raspusti ta jedinica što bi onda imalo posljedice i za RS ali i za BiH kao državu jer bi ispala ta srpska komponenta iz OS BIH i što bi onda imalo drastične posljedice po sve. Izabran je nekakav truli kompromis pa se to uradilo dan ranije što govori da ni Dodik nije sasvim siguran da li bi se ova prijetnja koja je upućena od NATO predstavnice mogla realizovati u smislu kažnjavanja tih vojnika i izbacivanja iz OS BIH. Bez obzira na to što je napravljen jedan minijaturni kompromis, to pokazuje jedno licemjerje politike iz Srbije i to je ono što je suština bez obzira što sada Vučić upadljivo šuti. Njegovi ministar Dačić davao je nekoliko izjava  napadajući Crnu Goru i Makedoniju i to neshvatljivim uvredama. To pokazuje da njemu takva politika ne smeta. On samo želi reći da vodi prozapadnu politiku ali šta da radi kada drugi stvaraju probleme.

VIJESTI.BA: Da li Vučić gura Nikolića da obavlja taj prljavi posao a sebe ostavlja u jednoj komfornoj poziciji nekoga ko ne stvara konflikte?

KORAĆ: Mislim da je on pokušao da utiče na Dodika, to kažem uz izvjesnu ogradu jer je to neko naše čitanje. Odnosi su u izvjesnoj mjeri malo zahladnili jer on je pod pritiskom Međunarodne zajednice pritiskao Dodika da odustane od referenduma a Dodik nije odustao jer mu je to trebalo zbog lokalnih izbora, ali je karakteristično da se Vučić o tome nije izjasnio. O Nikolićevoj posjeti nije ništa rekao  i doslovno ćuti. Često se misli da on u svojoj politici želi ostati jedni čovjek koji vodi Srbju putem EU integracija, ali istovremeno ima silne probleme sa svojim ministrom spoljim poslova kojeg može da izbaci iz Vlade kada god hoće. Nema nikakve potrebe da ga trpi, dok se s druge strane ne izjašnjava o čitavom nizu postupaka i izjava Nikolića iako su oni faktički iz iste stranke.

To je jedna tipična provincijalna igra gdje Vučić misli da zapad ne vidi i ne postavlja ova ista pitanja koja vi mene pitate. Još je dramatičnija njegova posjeta Rusiji i kupovina aviona koja je istovremeno prijetnja susjedima sa pričom kako se neće dozvoliti da se Srbima više išta loše desi. Mnogo je stvari koje pokazuju da je Vučić svjesno pasivan i pušta ljude oko sebe da se ponašaju na način koji se može smatrati pogoršanjem odnosa sa susjedima.Vučić igra igru u kojoj je on evropejac a svi drugi loši ali ta igra mu neće donijeti korisiti

VIJESTI.BA: Nikolić je dobio jednu vrstu poziva iz Sarajeva da dođe u zvaničnu posjetu Sarajevu. Međutim odlučio je da prvo ide u Banjaluku i sada taj poziv visi u zraku. Ne znamo da li će Nikolić doći u Sarajevu. Mnogi smatraju da će profitirati i ako dođe i ako ne dođe.

KORAĆ: Nisam siguran da će dugororčno da profitira sa tom politikom. Ova vlast ide u jednu vrstu konflikta sa susjedima. Neke stvari koje se ovdje dešavaju, bez obzira što je Evropa trenutno dekoncentrisana i ima svojih problema, ali je činjenica da Srbija igra jednu regresivnu ulogu u regionu a ne nikakvu konstruktivnu ulogu i ova posjeta Nikolića Banjaluci to vrlo jasno pokazuje.. BiH ima vrlo krhku unutrašnju strukturu i u ovom slučaju Beograd samo dodaje probleme. Dodik je faktor koji neprekidno radi na razbijanju BiH a nedavno je rekao da će on doživjeti odvajanje RS-a od BiH pripajanje Srbiji, iako kao što znate u istoriji nikada Srbija nije imala državu preko Drine.

VIJESTI.BA: Kako gledate na zvaničnu politiku Sarajeva. Ona od ovdašnje javnosti trpi kritike da posjeduje jedan reaktivan karakter u odnosu na onu politiku koja dolazi iz Beograda i da je uvijek u defanzivnoj poziciji pri kojoj neminovno ispada gubitnik?

KORAĆ: Te politike zapravo i nema. Imate izjave Vučića nakon Srebrenice i svega onoga što se u Potočarima dogodilo a onda Izetbegović dolazi u Beograd pa igra šah tu na Kalemegdanu. Meni su to neobičajne stvari, da se poslije mjesec dana pravite kao da se ništa nije dogodilo. Sarajevo nema neku aktivnu politiku..

VIJESTI.BA: Upravo i zato dolaze kritike.

KORAĆ: Budimo korektni i recimo da Sarajevo sa druge strane nema velike opcije šta može da uradi. U situaciji je koja je objektivno teška, ali i kada ima te opcije onda ih ne koristi, a te opcije bi bile suprotne od onih koje radi Dodik. Ako se traži podrška Beograda onda treba jasno da se kaže u čemu je ta podrška ili makar da se pokaže da je politika Beograda licemjerna. Sigurno je da je sarajevska politika pasivna i  zauzeta svojim unutrašnjim problemima i borbom za vlast i aferama i da ona u suštini na vanjsku politiku gleda kao na nešto sekundarno. Jeste da Sarajevo ima male opcije ali ni te opcije ne koristi. 

Razgovarao: Nihad Hebibović

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 84

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još