Sarajevo -3 °C Nedjelja 25.02.


06.01.2017. / 19:20h Loš - Ivanić ne zna za novu odluku Ministarstva odbrane BiH

Mladen Ivanić(2.dio)

Mladen Ivanić(2.dio)
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić rekao je večeras u Banjoj Luci da nema informaciju da je Ministarstvo odbrane BiH donijelo odluku da ne dozvoli da bilo ko od pripadnika Oružanih snaga BiH učestvuje u programu obilježavanja "Dana RS-a" koji je Ustavni sud BiH osporio kao neustavan.

- Ponavljam, pripadnici Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH prisustvovat će manifestaciji, ja sam to rješenje našao, a kakvo je, vidjećete ovih dana - ustvrdio je Ivanić u izjavi novinarima.

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine stavilo je van snage odluku o angažmanu pripadnika Oružanih snaga na ceremonijalnim aktivnostima u povodu 9. januara u RS-u, jer su se našli u situaciji u kojoj nisu kompetentni da odlučuju, potvrdila je Feni uime Ministarstva Uma Sinanović.

Ona je kazala da su se kao institucija našli u nezavidnoj situaciji jer su im danas upućena dva pisma, od NATO štaba u Sarajevu i od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.

- Brigadna generalica Giselle M. Wilz, komandantica NATO štaba Sarajevo podržava 8. januar, ali je sporan angažman pripadnika dan poslije, 9. januara, a predsjedavajući Predsjedništva Ivanić, član Vrhovne komande, uputio je zahtjev za angažman počasne čete OSBiH za odavanje počasti, na 9. januar - pojasnila je Sinanović.

Naglašava da je situacija nezavidna jer moraju da poslušaju Vrhovnu komandu, a s druge strane imaju stav NATO štaba koji je uključen u proces reforme odbrane.

- Iz tog razloga Ministarstvo je stopiralo i stavilo van snage dio odluke koji se odnosi na 9. januar i uputilo Predsjedništvu BiH sve ove činjenice na razmatranje i donošenje konačne odluke. Ministarstvo i nije kompetentno da u ovoj situaciji donosi odluku pored Vrhovne komande - istakla je Sinanović.


(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 39

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još
Podijeli ovaj članak