Sarajevo 1 °C Utorak 20.03.


06.01.2017. / 18:03h Intervjui - Ivana Marić za Vijesti.ba

Repertoar velikih tema do sljedećih izbora već sada je popunjen

Repertoar velikih tema do sljedećih izbora već sada je popunjen
Nakon Dana RS-a zaboravit ćemo tu temu ali će se govoriti o referendumu o pristupanju BiH NATO-u koji je Dodik najavio za 2017.,za 2018.najavio je referendum o samostalnosti RS-a. Na taj način imamo popunjen repertoar sve do narednih izbora, istakla je u razgovoru za Vijesti.ba, politička analitičarka Ivana Marić

VIJESTI.BA: Kako je moguće da dolazak Tomislava Nikolića na obilježavanje 9.januara u Banjaluku se gleda kao na nepoštivanje institucija države Bosne i Hercegovine ako već ministrica odbrane BiH svojim činom dovodi u pitanje dignitet tih institucija. Zašto onda očekivati da ih Nikolić poštuje?

MARIĆ: Za bh. političare je karakteristično da uzrok i krivca problema prvo traže u nekom drugom. Ovo nije prvi put da ulazimo u nepotrebne sukobe s predsjednikom Srbije, Nikolićem. Još jedno pitanje je zašto bi dolazak Nikolića na proslavu Dana RS-a bilo nepoštivanje institucija ako je RS Zakon o praznicima uskladila sa odlukom Ustavnog suda BiH. Zašto bi uvijek istina koju zastupaju bošnjačke stranke uvijek bila jedina prava istina? Republika Srpska je iz proslave 9. januara izbacila elemente zbog kojih je gospodin Izetbegović i podnio apelaciju Ustavvnom sudu. Ukinuta je vjerska konotacija i elementi proslave ovog praznika. 9. januar ja ostao praznik jednog od bh. entiteta tako da ne vidim zbog čega se i dalje diže galama oko toga. A istovremeno se šuti o drugim, većim problemima od kojih bi građani imali stvarnu korist. 

VIJESTI.BA: Predsjednik NDP-a Dragan Čavić je rekao da tim zakonom koji je usvojen u Narodno skupštini Republike Srpske  da 9.janura po njemu formalno- pravno kao praznik i ne postoji.

MARIĆ: Da, to je novina koja je unesena u Zakon o praznicima RS. Ovaj praznik je fakultativan tj. neobavezan i slave ga samo oni koji žele. Čak je u prvom saopćenju stajalo da ovaj praznik čak nije ni neradni dan. Nakon što su vladajuće strukture u RS-u uvidjele da bi zbog toga mogli trpjeti kritike opozicije objavljeno je da je 9. januar ipak neradni dan. Bio to radni ili neradni dan, tu se radi samo o jednom prazniko koji je stalna tema sukobljavanja bošnjačkih i srpskih političara. To je tema koja je bila povod za referendum u RS-u i upravo je ovaj praznik zaslužan za pobjedu SNSD-a na lokalnim izborima. Pored uzavrelih rasprava o ovoj i klasičnim temama političari ne moraju ništa da rade za dobrobit građana. Navikli su nas da se hranimo nacionalnim temama, od kojih nemamo ama baš nikakvu korist.

VIJESTI.BA: Kako gledate na učešće ili neučešće pripadnika Oružanih snaga u povodu obilježavanja 9.januara. Dodik ne želi "trubače" nego treći puk a ovi drugi mu kao nedaju. Zašto su sada Dodiku potrebne državne institucije na proslavi 9.januara kao dana RS-a?

MARIĆ: Sve što Dodik radi može se podvesti po populizam, pa tako i insistiranje na sudjelovanju Oružanih snaga BiH na proslavi Dana RS-a. Doduše, entiteti nemaju svoju vojsku već samo komponentu unutar OS BiH, pa se taj zahtjev Dodika može smatrati i opravdanim. Žalosno je što i jedna i druga strana koristi Oružane snage za potkusurivanje i dokazivanje moći. Umjesto što se prepucavaju putem medija, za sve nas bi bilo bolje da su imali više mudrosti i političke odgovornosti da zajedno sjednu za stol i da riješe to pitanje.  Niti će Srbi u RS živjeti bolje ako se parada održi, niti će nesrbi u RS-u živjeti bolje ako se parada ne održi. A i jedni i drugi i ttreći su pristali da igraju svoju ulogu u predstavi koju nam priređuju političari. Situaciju dodatno usložnjava to što se HDZBiH, koja se obično drži po strani kada su u pitanju sukobi između srpskih i bošnjačkih političara, odlučila da otvoreno podrži RS političare. Ovakva podjela snaga sigurno će utjecati na daljnje blokade u Predsjedništvu, a i u drugim institucijama na državnom nivou.

VIJESTI.BA: Pojedini su mišljenja da se o 9.januaru neće pričati već 10-januara. Tako je govoreno da se i 26.septembra neće pričati o referendumu, pa se i danas priča. Hoće li se do 2018.godine pričati o ovome?

MARIĆ: To su stalne teme. Milorad Dodik je to davno zaključio. Tako pojam referenduma koristi već nekoliko godina. Najavio je pedeset puta referendum a jedan je održao a na kraju je ispalo da je i to samo anketa za građane. Uz pomoć ovakvih tema političari na jeftin, a siguran način se skupljaju glasove. U nedostatku stvarnih reformi i uspjeha, nepostojanja ekonomskih i socijalnih reformi,  nemogućnosti da u dvije godine naprave bar jedan kilometar autoputa ili bilo čega drugog, političari su osuđeni na izmišljanje tema poput referenduma i 9.januara. Nakon Dana RS-a zaboravit ćemo tu temu ali će se govoriti o referendumu o pristupanju BiH NATO-u koji je Dodik najavio za 2017.,za 2018.najavio je referendum o samostalnosti RS-a. Na taj način imamo popunjen repertoar sve do narednih izbora.

VIJESTI.BA: Često se govori o potrebi dobrih regionalnih odnosa i što se više govori ti su odnosi sve lošiji. Međusobnih posjeta političkih lidera i državnika je bilo u prošlosti ali čime su oni rezultirali konkretno po građane. Šta imamo od eventualne Nikolićeve posjete Sarajevu, Izetbegovićeve Beograd?

MARIĆ: Međusobne posjete lidera iz regiona su rijetke i kurtoazne, bez značajnih rezultata.  Nerijetko se desi da se odnosi nakon takvih posjeta poremete bilo da se radi o nečemu što se desilo tokom posjete, kao što je bio slučaj s napadom na Vučića u Srebrenici, ili da se nakon posjete desilo nešto kao što je bilo hapšenje bivših pripadnika HVO-a u Sarajevu. Odnosi BiH sa susjednim državama odavno nisu bili lošiji. Prije desetak godina takvi susreti su imali konkretne rezultate i dovodili su do bližih ekonomskih odnosa i bolje suradnje po pitanju borbe protiv kriminala. Održano je i nekoliko trilateralnih sastanak koji su u svakom slučaju slali pozitivne signale u sve tri države. 

VIJESTI.BA: Zašto regionalna javnost a često i mediji u tim prilikama manje pitaju šta se konkretno dogovorilo, koji je rezultat i šta će da se radi. Zar nije mizerno da 20 i više godina od rata plasiranje poruka o pomiranju predstavlja maksimum?

MARIĆ: Ne smijemo zaboraviti da mediji nisu finansijski neovisni. Ne možemo od medija očekivati potpuno objektivnost u sistemima u kojima politika drži kontrolu nad mnogim elementima koji mogu finansijski ugroziti opstanak pojedinih medija. Kako bi opstali pojedini mediji su prisiljeni da pišu onako kako bi vladajuća politika željela. To je jedan od razloga zašto sa jednog te istog sastanka dobijemo mnoštvo različitih, pa čak i suprotnih medijskih priloga. Ukoliko želimo objektivne medije, morali bismo prvo napraviti uvjete za njihovo neometano i finansijski neovisno pisanje. 

 

Razgovarao: Nihad Hebibović

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 20

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još