05.01.2017. / 21:00h Komentari - Admir Čavka za Vijesti.ba

Narodna kuhinja "9. januar"

Narodna kuhinja
Na posljednjoj prošlogodišnjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske usvojen je Budžet RS-a za 2017. godinu. Ponovno su umanjena izdvajanja za „Merhamet“ i „Karitas“, dobrotvorne organizacije koje pomažu najugroženije kategorije stanovništva u ovom bh. entitetu.

Rad volontera na terenu i svakodnevna pomoć starim i iznemoglim u ovim organizacijama se ne ograničava na muslimane i katolike, kako će neki pretpostaviti, već na sve one koji zatraže pomoć. Tražili smo da se izdvajanja zadrže barem na prošlogodišnjem nivou, ali od toga nažalost nema ništa. Penzioneri, nezaposleni, bolesni i gladni širom Republike Srpske ovih dana jedva sastavljaju kraj sa krajem. Velike nacionalne ideologije, bilo 'naših', bilo 'njihovih', ih ne zanimaju pretjerano. Oni čekaju u jednom zamišljenom redu velike narodne kuhinje u kojoj njihov red na obrok ne dolazi već godinama.

Moje ime je Admir Čavka, te sam prije par mjeseci postao poslanik u Narodnoj skupštini RS-a, nakon što je drugi zastupnik odustao od mandata poslije lokalnih izbora. Svakog dana učim nešto novo o procedurama, praksama, kao i o svemu onome o čemu se govori ili ne govori po kuloarima, ali i na skupštinskoj govornici. Odlučio sam u svom radu do oktobra 2018. godine ponuditi jednu drugačiju politiku građanima i građankam entiteta u kojem živim. Volio bih da u meni moji Banjalučani prepoznaju nekoga ko može biti glas poštenih ljudi. Odlučan sam da prođem mojom Bosnom kroz gradove, da razgovaram sa ljudima, da krenemo rješavati problem po problem. Hoću da se konačno za našu djecu u Vrbanjcima otvore vrata osnovne škole, hoću da doprinesemo boljoj saradnji Šipova, Jezera i Jajca, kako bi pokrenuli nove mogućnosti kroz saradnju opština na međuentitetskoj liniji razgraničenja, hoću da konačno napravimo iskorak i izgradimo spomenik ubijenoj djeci Prijedora.

Imamo toliko prilika da bolje donosimo odluke kao Bošnjaci koji su se vratili na području entiteta RS. Moramo razgovarati sa predstavnicima institucija, ne smijemo dozvoliti sebi da prestanemo tražiti saveznike i u opoziciji i u vlasti kako bi Bošnjacima i Hrvatima-povratnicima bilo bolje. Samo tako možemo učiniti da se neki od naših problema vrate na dnevni red, da se krenu stvari pomjerati i krenemo raditi drugačije. Neće nama puno pomoći rasprave o orkestru Oružanih snaga, mi državu branimo iz Banje Luke time što ćemo ponuditi rješenja od kojih će nam svima biti bolje. Državu branimo tako što nećemo dopustiti da nam generacije đaka iz bošnjačke povratničke zajednice propadaju pod lošim obrazovanjem, da se ljudi vraćaju u Federaciju jer je zdravstvo u problemima, da penzioneri kopaju po kontejnerima jer nemaju ručka ni večere. To je naš zajednički interes, i zato nemojte dozvoliti da se isprovociramo. Hajde da ne zadovoljimo zacrtani scenarij, hajde da neočekivanom reakcijom odgovorimo na očekivane postupke.
Približava nam se 9. januar. Tog dana, kao i svakog drugog, Bošnjaci i Hrvati su građani drugog reda. Tog, kao i svakog drugog dana, svi građani koji žive na području entiteta RS-a traže posao, obrazovanje, zdravstvo i prilike za razvoj. Ja neću prisustvovati organizaciji bilo kojeg događaja koji se vezuje za Dan RS-a. Ali isto tako, neću svoj politički profil graditi na ispraznim frazama koje niko u Banjoj Luci ne čuje, a i u Sarajevu se nekad čine vrijednim samo naslova u novinama. Dolazi 9. januar, učinimo da se svi među nama zapitaju, ko to ima 'pravo na slavlje'? Gladni u redovima narodnih kuhinja za koja su smanjili izdvajanja iz našeg zajedničkog budžeta? Ne slave narodi koji za ručak ne znaju šta će jesti za večeru. Njima je zastava i previše.

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje ali ne nužno i stavove Portala

(Vijesti.ba)

 


Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još