04.01.2017. / 12:02h Ljepota i Zdravlje - Francuska

Povlači se suplement za bebe sa vitaminom D

Povlači se suplement za bebe sa vitaminom D
Francuska je pokrenula proces suspendovanja prodaje suplementa sa vitaminom D poslije smrti jedne bebe koja ga je konzumirala, saopštile su danas zdravstvene vlasti.

Agencija ANSM, koja nadgleda bezbjednost lijekova i prehrambenih proizvoda, saopštila je da je preduzela ovu mjeru "iz predostrožnosti", pošto je istraga pokazala da vjerovatno postoji veza između smrtnog slučaja i "uvesterola D".

Beba stara deset dana umrla je 21. decembra nakon što joj je dat ovaj suplement, koji se propisuje u slučaju nedostatka vitamina D kod mlađe djece, prenio je AFP.

ANSM je prethodno upozorila na način na koji se ovaj suplement koristi, poslije slučajeva razbolijevanja među prerano rođenim bebama i novorođenčadima mlađim od deset dana.

Agencija je danas objavila da je preduzela korake u pravcu suspendovanja reklamiranja "uvesterola D" u narednim danima.

Ministar zdravlja Marisol Turen rekla je da "rizik postoji zbog specifičnog načina davanja ovog proizvoda, a ne zbog samog vitamina D". Suplement je u tečnom stanju i daje se djeci uz pomoć pipete.

Ona je pozvala roditelje da iz predostrožnosti više ne daju ovaj suplement svojoj djeci.

 

(Vijesti.ba / SRNA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!