Sarajevo 2 °C Ponedjeljak 19.03.


03.01.2017. / 23:00h Dobar - Neupitna budućnost BiH

Jonathan Moore

Jonathan Moore
Šef Misije Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u Bosni i Hercegovini Jonathan Moore u intervjuu za Radio Slobodne Evrope sumirajući događaje iz 2016. godine kritikovao je političke odluke koje su dovele do porasta tenzija.

Referendum o Danu Republike Srpske (RS) je ocijenio "znakom slabosti pojedinih političara", a neizvršavanja odluka Ustavnog suda BiH "političkom nezrelošću koja se na putu ka EU neće tolerisati".

Problematičnom je ocijenio činjenicu da nema više stranačke discipline, te da je pohvalnije govoriti o referendumima i nekim drugim prijetnjama, te da većina političara ne radi svoj posao.

"Ne mogu demantirati da nema krivice na strani međunarodne zajednice o nekim pitanjima, ali nisam uopšte u mogućnosti da kažem da se ne može optimističnije gledati na tu situaciju. Kad pratimo užasne događaje u svijetu, Bosna i Hercegovina jeste i dalje suverena država, taj suverenitet je pod potpunom zaštitom međunarodne zajednice, i u poređenju s tim stvarima u prošlosti, koje sam spomenuo, budućnost Bosne i Hercegovine mislim da ipak nije upitna", poručio je, između ostalog, Moore.

(Vijesti.ba)

 


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Podijeli ovaj članak