Sarajevo 3 °C Subota 24.03.


03.01.2017. / 22:47h Intervjui - Nikola Lovrinović za Vijesti.ba

SDA se nada da 2018. godine HDZ neće biti u poziciji da rješava hrvatsko pitanje

SDA se nada da 2018. godine HDZ neće biti u poziciji da rješava hrvatsko pitanje
U 2017. godini očekujem da se prvenstveno odgovori na pitanja iz upitnika Evropske komisije u zadatom roku, te da se proces EU intergacija nastavi još snažnije, da bismo koncem 2017. i početkom 2018. dobili kandidatski status. To je nešto što me inspiriše u godini koja je pred nama, poručio je u razgovoru za Vijesti.ba zastupnik HDZ-a BiH u državnom Parlamentu Nikola Lovrinović.

VIJESTI.BA: Kakva su Vam očekivanja na početku 2017. godine? S druge strane, jeste li zadovoljni onim što je parlamentarna većina na nivou BiH uradila u dvije godine mandata?

LOVRINOVIĆ: U BiH smo zadnjih 20-ak godina ili relativno zadovoljni ili relativno nezadovoljni. Relativno sam zadovoljan dvjema godinama mandata, prvenstveno zbog toga što je evropski put BiH snažnije i jasnije otvoren. Napravljeno je mnogo pomaka u statusnom rješenju BiH u tom pristupnom procesu prema članstvu u EU.

U 2017. godini očekujem da se prvenstveno odgovori na pitanja iz upitnika Evropske komisije u zadatom roku, te da se proces EU intergacija nastavi još snažnije, da bismo koncem 2017. i početkom 2018. dobili kandidatski status. To je nešto što me inspiriše u godini koja je pred nama.

Sva druga pitanja, koja su svakodnevnica BiH više od 20 godina, očito su nešto bez čega ne možemo. HDZ BiH i ja lično sudjelujemo u tim procesima koliko je to moguće. Mnoštvo tih otvorenih pitanja dotiče se evropskog puta BiH, poput pitanja ustavnih promjena, Izbornog zakona, RTV sistema, reforme pravosudnog sistema... 

U 2016. godini ova pitanja su otvorena snažnije nego ikada, pa se javnosti čini da je to sve skupa možda izgledalo neuralgičnije nego prethodnih godina. Smatram da to nije slučaj, jer ta pitanja ranije nisu ni otvarana, nego su radije gurana pod tepih. Kada smo se primakli statusu u kojem svoje zakonodavstvo moramo prilagoditi evropskim standardima, onda su se počela otvarati ta pitanja. Ona jesu teška i mi ih moramo rješavati, prvenstveno zbog nas samih. 

VIJESTI.BA: Svjedoci smo komplikovane političke situacije. Vjerujete li da će parlamentarna većina dočekati kraj mandata, uprkos turbulencijama?

LOVRINOVIĆ: Parlamentarnu većinu na nivou BiH čini više stranaka. Prema mom mišljenju, ona ne funkcioniše onako kako bih želio ili očekivao. Razlog tome je činjenica da na početku nije postignut jasan princip o ključnim, teškim i manje teškim pitanjima koja ćemo rješavati u ovom mandatnom periodu. Ponekad se događa da čak iz parlamentarne većine dolaze inicijative koje su zakonskog karaktera, a što sve može polaziti od Vijeća ministara BiH, ako smo parlamentarna većina. 

Nadam se da će početkom ove godine parlamentarna većina definisati jasnije svoj odnos. Međutim, vremena na vrijeme, pojave nam se drugačije situacije, kao što je ona u SDA-u, gdje jedan dio poslanika ima svoje mišljenje o stanju u Parlamentu i drugim pitanjima, što takođe usložnjava kompletnu situaciju.

Nadam se i vjerujem da parlamentarna većina, ovakva kakva jeste, ima dovoljno pragmatizma i svijesti da je ono što nas čeka u 2017. godini, prvenstveno misleći na evropski put, dovoljan motiv da opstanemo i postojimo do kraja mandata. Sve drugo bila bi situacija koja bi taj proces vjerovatno otežala, možda i zaustavila, a da ne govorimo o tome kako bismo rješavali svakodnevnim problemima koje smo na neki način pokušavali rješavati protekle dvije godine. 

VIJESTI.BA: Pomenuli ste u jednom dijelu razgovora reformu pravosudnog sistema. Lideri SNSD-a i HDZ-a najavili su da je u pripremi zakon o Ustavnom sudu BiH kojim traže izuzeće stranih sudija ili ukidanje Suda. U kojoj fazi je ovo zakonsko rješenje? 

LOVRINOVIĆ: To je, kako ste rekli, dogovor lidera dviju stranaka i ovaj prijedlog zakona još nije došao u parlamentarne klupe. Ja ga kao zastupnik nisam vidio. Mogu govoriti samo u svoje lično ime. Nisam onaj koji sudjeluje u političkom odlučivanju ovog trenutka da to ide na taj način, ali svakako sam mišljenja da bi trebalo riješiti pitanje stranaca u Ustavnom sudu BiH. 

Međutim, i u ranijoj varijanti zakonskog rješenja koju su predlagale kolege iz RS, nama je bio neprihvatljiv način izbora sudija Ustavnog suda BiH. Kada bih govorio iz ugla Ustavno-pravne komisije, ustavno utemeljenje postoji, iako bi se izgleda morao mijenjati i Ustav BiH. 

VIJESTI.BA: Kako komentarišete izjavu lidera SDA i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da je cilj inicijative predsjednika HDZ-a i SNSD-a  o Ustavnom sudu BiH uklanjanje prepreka za cilj SNSD-a 2018. godine, a to je raspisivanje referenduma za odcjepljenje RS iz BiH?

LOVRINOVIĆ: Kolege iz SDA vrlo dobro znaju kakvi problemi tište Hrvate u BiH i njihove političke predstavnike. Oni dobro znaju koja su nama pitanja vrlo interesantna, posebno kada govorimo o političkoj poziciji hrvatskog naroda u BiH.

Ja bih volio da se mi vratimo tim pitanjima, jer ih možemo rješavati jednostavno. Međutim, sve što se dešavalo posljednjih šest mjeseci kada je u pitanju SDA, bilo je na tragu samo oduzimanja dragocjenog vremena HDZ-u BiH i njegovim interesim i pitanjima, odnosno o onome o čemu moramo razgovarati i što moramo dogovoriti u ovom mandatnom periodu. Valjda se nadaju da će 2018. godina biti takva da HDZ BiH više neće biti u poziciji da ta pitanja rješava.
 
Ponavljam, volio bih da kolege iz SDA prestanu insinuirati o bilo kakvim rješenjima i bilo čemu. Vrlo dobro znaju šta zanima hrvatski narod i njegove predstavnike. Ja ih i ovom prilikom pozivam da ta pitanja stavimo na sto između sebe i da ih konačno riješimo, a ne da se proizove situacije koje ne vode rješavanju tih pitanja.

Razgovarala: Nevena Ćosić

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 48

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još