31.12.2016. / 00:53h Loš - ODABRALA REDAKCIJA PORTALA VIJESTI.BA

GUBITNIK GODINE: ĆAMIL DURAKOVIĆ

GUBITNIK GODINE: ĆAMIL DURAKOVIĆ
Redakcijski kolegij portala Vijesti.ba i ove je, kao i prethodnih godina, odabrao ličnosti koje su obilježile godinu iza nas. Tradicionalno podijeljeni u dvije kategorije – DOBITINIK i GUBITNIK godine. GUBITNIK GODINE je bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković.

Dileme u ocjeni gubitnika godine bile su puno veće od onih u kategoriji dobitnik. Ova neslavna titula mogla se odnositi na krivce za presedan nezabilježen u modernoj Evropi , na krivce za činjenicu da građani Mostara ulaze u devetu godinu bez izbora. Na čelnike SDA koji su i pored pobjede na izborima poklonili mjesto gradonačelnika Mostara HDZ-u BIH i koji su u prošloj godini ovaj grad pokušali podijeliti po ratnim linijama razdvajanja.

Ova neslavna titula mogla se odnosti i na krivce za novonastalu situaciju u Stocu, na one koji su činjenjem a pogotovo nečinjenjem najveću nepravdu načinili stanovnicima Stoca, prvenstveno Bošnjacima u tom gradu. Ipak, Mostar i Stolac još uvijek imaju šansu, gubitak Srebrenice s toga je najveći.

- Ćamil Duraković je gubitnik godine iz najmanje jednog razloga. Obećao je, a ispunio nije, javno imenovati sve krivce za gubitak Srebrenice. A razloga je još  i više. Slavio je pa kudio Aleksandra Vučića, pozivao ga pa mu zabranjivao posjetu. U jeku kampanje umjesto u Srebrenici i okolnim mjestima skoknuo je do Washingtona, vidio Bila Clintona i opet Aleksandra Vučića. Razvoj opštine, nova radna mjesta, povratak, trošenje donacija, između ostalog, su ostala i dalje otvorena pitanja.

Već na dan izbora oni koji su bili upućeni u situaciju rekli su da je Srebrenica u tišini pala, a Duraković je pak prvi do neba zakukao kako su izbori pokradeni, a odluke CIK-a koje su potom uslijedile političke i neobjektivne. Politički i neobjektivan kasnije je bio i Sud BIH, a najavio je i tjeranje pravde sve do Strasboruga. Uglavnom, uradio je i trudio se nakon izbora puno više nego u periodu prije njihovog održavanja. 

Cijela situacija nakon oktobarskih izbora 2016. neodoljivo je podsjetila na novembar 2012. godine kada su istu taktiku, nakon Durakovićeve pobjede, koristile stranke koje su činile „Koaliciju za Republiku Srpsku”.  I šta se desilo. Ćamil Duraković  tada je odnio pobjedu sa 792 glasa više od protukandidatkinje Vesne Kočević. Tu je priča za neke završila, a za neke tek počela. Strankama sa srpskim predznakom već je tada bilo jasno da će na narednim izborima morati izaći sa jednim kandidatom s obzirom da je tada nezavisni kandidat Radojica Ratkovac osvojio 1340 glasova. Isto tako, Bošnjacima je već tada ovaj podatak trebao biti upozorenje da se bolje spreme za izbore 2016. godine i registruju još veći broj birača. 

Da se time niko ozbiljnije nije bavio potvrdilo se četiri godine poslije. I ne samo to, Ćamil Duraković na ovim je izborima osvojio 545 glasova manje nego na prethodnim.  Slaba registracija birača je glavni i jedini razlog poraza Durakovića na ovim izborima. Liderima probosanskih stranaka to je priznao i sam Duraković nekoliko dana uoči izbora u sarajevskom hotelu Holiday, u želji da i na njih prebaci dio odgovornosti. 

Žalio se Ćamil i na dio federalnih medija koji su ga, kako kaže, unaprijed delegitimirali prije odluka Suda tako što su proglasili njegov izborni poraz. Mada je i njemu samom trebalo biti jasno da se izbori dobijaju na izborima, a ne na sudovima. 

Kad se sve sabere, neko bi se trebao oduzeti. Sudeći po aktuelnim podjelama među bošnjačkim odbornicima u Srebrenici, jasno je da se analizom Durakovićevog izbornog kraha do danas niko ozbiljno nije pozabavio, a kamoli počeo pripreme za naredne izbore i vraćanje načelničke pozicije u Srebrenici.

Redakcija portala Vijesti.ba

Podijeli ovaj članak