Sarajevo 2 °C Ponedjeljak 19.03.


31.12.2016. / 00:21h Dobar - ODABRALA REDAKCIJA PORTALA VIJESTI.BA

DOBITNIK GODINE: PROF. DR. SEBIJA IZETBEGOVIĆ

 DOBITNIK GODINE: PROF. DR. SEBIJA IZETBEGOVIĆ
Redakcijski kolegij portala Vijesti.ba i ove je, kao i prethodnih godina, odabrao ličnosti koje su obilježile godinu iza nas. Tradicionalno podijeljeni u dvije kategorije – DOBITINIK I GUBITNIK godine. DOBITNIK GODINE je prof. dr. Sebija Izetbegović generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Otkako je početkom januara preuzela dužnost generalne direktorice Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu, Sebija Izetbegović u javnosti sve do danas izaziva oprečne reakcije. Jedni je kritikuju, drugi hvale. S jedne strane, našla se na udaru optužbi za nepotizam i političku protekciju, zbog funkcije koju obnaša njen suprug, ali i kritika na način uvođenja promjena na KCUS. 

S druge strane, dobila je ogromnu podršku da se konačno uvede reda i discipline u neredom i kriminalom ogrezlo sarajevsko zdravstvo.  “Argumenti“  kritičara svodili su se uglavnom na taj da je Sebija Izetbegović supruga člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. No upravo je taj “argument“ i najslabiji. To što je supruga člana Predsjedništva BiH profesorici Izetbegović dalo je mogućnost da sebi bira komfornu poziciju. Mogla je raditi sve ili je mogla ne raditi ništa.Mogla je naprimjer raditi ono što radi supruga predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, Dragica Nikolić i ine druge “predsjednice“. Dragica je primjerice osnovala fondaciju pod nazivom “Dragica Nikolić“, a onda kroz nju obilato koristeći poziciju svoga supruga prikupila desetine miliona eura, čime su se na koncu morali pozabaviti u Agenciji za borbu protiv korupcije Srbije.

No, Sebija Izetbegović izabrala je mnogo teži put. Odlučila se biti heroj u bijelom u društvu koje žive heroje baš i ne priznaje i prihvatila dužnosti menadžera ustanove koja je imala dug od 100 miliona KM. Ustanove u kojoj je nemedicinskog kadra, poput komunikologa, kriminologa, socijalnih radnika bilo skoro jednako kao i medicinskog kadra, a u kojem je opet bilo i onoga koje je trošilo enormne sume novca na službena putovanja, reprezentaciju, do onih koji su obilato koristili višemjesečna plaćena odsustva (ono kad ne dolaziš na posao, a uredno uzimaš plaću). Bilo je i onih koji su odnosili opremu sa klinika, do onih koji  su  napuštali posao za radnog vremena kako bi se posvetili radu u svojim privatnim ordinacijama. A bilo je i višemilionskog kriminala. 

Upravo je otkrivanje kriminalnih afera u nabavkama, uvođenje reda, insistiranje na promjeni “radnih“ navika,  ukidanje raznih privilegija, izazvalo bijes prethodno nabrojanih. Oni su bili i najbučniji kritičari.  Neki su se promijenili, neki su predmeti istraga rada pravosudnih institucija, a neki su otišli. Ostale su činjenice. 

Dolaskom novog menadžmenta veliki dio duga je vraćen – preko 65 miliona KM. Stabilizirano je poslovanje, smanjena upravljačka struktura, a povećan broj osoblja za rad sa pacijentima. Proradio je i PET CT koji je dvije godine čekao da se završi prostor za instaliranje.  Ukratko i najbitnije, bolesni pacijenti sada ulaze u zdravu ustanovu.  

Nema sumnje, profesorica  Izetbegović se trudom i radom u korist pacijenata i Kliničkog centra oduprla svim napadima koji su dolazili i sa lijeva i sa desna, pogotovo iz centra Sarajeva.

Pogrešno je misliti da će ovi rezultati utišati kritičare, oni će i dalje napadati, najmanje zbog nje lično, a pogotovo zbog onoga što radi, već ponajviše zbog SDA i Bakira Izetbegovića.  I,  jer ovdašnji je mentalitet  takav da se tradicionalno teško miri sa bilo kim ko iskače iz mjerila prosječnosti. Zato su postignuti rezultati i menadžerski uspjeh Sebije Izetbegović, u prošloj godini, još i veći. 

Redakcija portala Vijesti.ba

Podijeli ovaj članak