Sarajevo -2 °C Nedjelja 25.02.


30.12.2016. / 17:59h Loš - 233 strane žalbe

Radovan Karadžić

Radovan Karadžić
Haški tribunal objavio je danas cijelu žalbu ratnog zločinca i bivšeg predsjednika RS Radovana Karadžića na 233 strane, u kojoj je naveo 48 grešaka Sudskog vijeća zbog kojih bi Žalbeno vijeće trebalo da odbaci kaznu od 40 godina, na koju je osuđen u Hagu.

Karadžić u žalbi, koju je početkom decembra podnio Žalbenom vijeću tražeći preinačenje presude, navodi da Žalbeno vijeće, ukoliko ipak usvoji neke od optužbi, prilikom izricanja kazne uzme u obzir olakšavajuće okolnosti.

"Presuda Sudskog vijeća treba da bude preinačena", navedeno je u Karadžićevoj žalbi, koju je potpisao njegov pravni savjetnik Piter Robinson.

Karadžić u žalbi osporava suštinu zaključaka Sudskog vijeća u vezi sa svjedočenjima, presretnutim razgovorima i drugim dokazima, a žali se i na sam sudski postupak - prenijeli su beogradski mediji.

Haško tužilaštvo je također uložilo žalbu na Karadžićevu presudu, zatraživši da bude proglašen krivim i za genocid počinjen 1992. godine.

Karadžić i haški tužioci imaju rok da do kraja februara odgovore na žalbe suprotne strane. Karadžić je krajem marta osuđen na 40 godina zatvora.


(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još
Podijeli ovaj članak