Sarajevo -2 °C Petak 23.03.


30.12.2016. / 17:28h Dobar - 1.100 radnih mjesta

Jasmin Imamović

Jasmin Imamović
Tokom protekle godine u Tuzli je otvoreno 1.100 novih radnih mjesta, čime je oboren dvadesetogodišnji rekord u otvaranju novih radnih mjesta, istakao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović tokom tradicionalnog novogodišnjeg prijema za medije.

Kada je u pitanju  indeks razvoja Tuzle, kako je rekao,  on iznosi 129,7 i   veći je od indeksa bilo koje druge općine u TK.

Stopa zaposlenosti u Tuzli je 61,5 posto, dok je  prosjek kantona  46 posto.

Imamović je  kazao da Grad Tuzla ostvaruje najveće poreske prihode u TK, odnosno 18 miliona KM godišnje,  što predstavlja 45 posto svih poreskih prihoda TK.

Prosječna neto plaća u Tuzli je, navodi Imamović,  865 KM, a prosjek u   kantonu 733 KM.

Glavna tema  svih službi Gradske uprave Grada Tuzla i tokom 2017. bit će povećanje broja zaposlenih u Tuzli, zatim  intenzivan kontakt sa poslodavcima, kako bi se otklonile određene prepreke.

- Našli smo nove prostore za poslovne zone, a među njima je jedan od 44  hektara. Jučer  je, također,  objavljen oglas za  gradnju nove velike zgradu  i parka u tuzlanskom  naselju Sjenjak - rekao je Imamović.  

Najviše radnih sati u 2107. godine gradonačelnik i Gradska uprava   provest će na stvaranju uslova za otvaranje novih radnih mjesta, a dva ipo puta povećat će se  u odnosu na 2016.  iznos u Budžetu kada su u pitanju poticaji  zapošljavanju, potcrtao je.

Uputio je poziv kantonalnoj vladi i Skupštini da obnove zapaljenu zgradu vade, jer ,kako tvrdi, to odbija investitore.

Poručio je da će naredna godina  biti godina intenzivne komunalne gradnje, koja je evidentna i u 2016., najavivši  i reorganizaciju administracije Gradske uprave i službe gradonačelnika.

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još
Podijeli ovaj članak