Sarajevo -2 °C Nedjelja 25.02.


27.12.2016. / 22:52h Loš - Predsjednik Rumunije

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis
Rumunski predsjednik Klaus Iohannis u utorak je odbio da za premijera Vlade imenuje ekonomistkinju Sevil Shhaideh, koja bi tako postala prva muslimanka premijerka Rumunije, javlja Anadolu Agency (AA).

Iohannis je kazao da je “pažljivo razmotrio argumente za i protiv“ i odlučio da ne nominuje Shhaideh, koja je relativni politički početnik, za mjesto premijera. Predsjednik je potom pozvao Socijaldemokratsku stranku (SDP), koja je pobijedila na izborima održanim 11. decembra, da predloži drugog kandidata.

Liviu Dragnea, predsjednik SDP-a Rumunije kazao je da će stranka razmotriti Iohannisovu diskvalifikaciju njihovog kandidata za premijera “ukoliko dođemo do zaključka da je to dobro za zemlju“. 

Dodao je da stranka ne može naći “ustavni ili drugi razlog, povezan sa mogućim rizikom“ zbog kojeg je odbijena nominacija stranke. Na kraju je istakao da Iohannis “želi da započne političku krizu u zemlji“. 

Dragnea nije u mogućnosti da se postane premijer, jer je tokom ove godine bio osuđen za izbornu prevaru.

Predsjednik Iohannis nije detaljno obrazložio svoju odluku zašto nije imenovao Shhaideh, koju su pojedini analitičari kritikovali jer nema dovoljno iskustva. Ona je 2015. godine kratak period obavljala funkciju ministra za regionalni razvoj. 

(Vijesti.ba / AA)


Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Podijeli ovaj članak