12°C
Mostar 17°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

21.12.2016 / 12:54 Politika - Radionica u Sarajevu

Organizacijama civilnog društva BiH predstavljen Upitnik EK

Organizacijama civilnog društva BiH predstavljen Upitnik EK
Foto: FENA / Vijesti.ba
Direkcija za evropske integracije (DEI) i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas su organizirali radionicu za organizacije civilnog društva, čiji je cilj bio da se predstavnicima civilnog sektora predstavi Upitnik Evropske komisije koji je nedavno uručen BiH, kao i načini na koje civilno društvo može doprinijeti izazovu odgovaranja na Upitnik.

Pomoćnica direktora Direkcije za evropske integracije Maja Rimac-Bjelobrk, glasnogovornica DEI-a,  Marina Kavaz – Siručić i šefica Odsjeka za promociju Jesenka Hadžajlija prezentirale su i načine na koje civilno društvo može dati svoje doprinose u tom procesu.
 
Istaknuto je da s obzirom na to da  je cjelokupan proces integriranja u EU, posao ne samo institucija BiH već svih segmenata društva, tako  i organizacije civilnog društva u njemu imaju svoju ulogu.
 
- Učešće civilnog društva  u procesu pristupanja doprinosi boljem razumijevanju neophodnih reformi u BiH od građana – rekla je Rimac-Bjelobrk.
 
Putem web platforme e-konsultacije koju je DEI  razvila za potrebe konsultiranja s civilnim društvom pretpristupnoj pomoći i platforme e-konsultacije Ministarstva pravde BiH, DEI će cjelokupan Upitnik staviti na raspolaganju organizacijama civilnog društva.
 
Nakon toga, one odgovore koji budu metodološki prihvatljivi, odnosno, ujednačeni, bit će prevedeni na engleski jezik i skupa  s odgovorima bh. institucija bit će dostavljeni Evropskoj komisiji.
 
- Ovo je način na  koji civilno društvo uključujemo ne samo u proces odgovaranja na Upitnik Evropske komisije nego i u cjelokupan proces integriranja BiH u EU – zaključila je Kavaz-Siručić.      
 
Upitnik Evropske komisije za BiH uručen je 9. decembra 2016.godine, rok za BiH je šest mjeseci, a, kako je naglašeno, kvalitet odgovora važniji je od brzine.
 
Upitniku Evropske komisije, koji je Bosni i Hercegovini dostavio komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn, prethodio je dug i zahtjevan put integracija čiji je cilj članstvo u Evropskoj uniji (EU).
 
Jedan od ključnih datuma na evropskom putu BiH bio je 15. februar 2016., kada je  BiH podnijela zahtjev za članstvo u EU.
 
Nakon što je podnijet zahtjev za članstvo i nakon što su ispunjeni svi uvjeti evropske agende neophodni za razmatranje aplikacije, 20. septembra ove godine na sjednici Vijeća za opće poslove EU, kojom je predsjedavao delegirani ministar vlade Slovačke Ivan Korčok, zahtjev BiH za članstvo u EU je prihvaćen i dat je nalog Evropskoj komisiji za pripremu upitnika.
 
Korak koji je slijedio nakon toga je dostavljanje BiH detaljnog Upitnika Evropske komisije koji sadrži više od 3.500 pitanja.
 
Ono što prethodi konačnom priključenju EU, jeste ocjena odgovora BiH dostavljenih Evropskoj komisiji, koja će dati preporuku Vijeću Evropske unije o tome da li će BiH odobriti status kandidata, a također može utvrditi i datum za otvaranje pregovora o pristupanju EU.
 
(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo