-2°C
Mostar 2°C
Tuzla -1°C
Banja Luka -1°C
Bihać 0°C
Powered by Dark Sky

15.12.2016 / 21:46 Obrazovanje - Prijem u rezidenciji ambasade

Uspostavljena mreža koja će čuvati prijateljstvo francuskih stipendista iz BiH

Ambasadorica Francuske u Bosni i Hercegovini Claire Bodonyi upriličila je večeras u rezidenciji ambasade prijem za Bosance i Hercegovce koji su studirali na nekom od francuskih univerziteta.

Povod je bio zvanično uspostavljanje mreže ''France Alumni BiH'' koja za cilj ima okupljanje bivših studenata zbog druženja, saradnje i razmjene ideja.
 
Bodonyi je Feni kazala da mreža neformalno postoji već nekoliko godina i da okuplja više od 200 stipendista Francuske vlade koji su boravili u Francuskoj.
 
- Pokrenuli smo platformu u namjeri da se družimo. To će biti svaka tri mjeseca da bi stekli naviku susretanja - istakla je Bodonyi.
 
Najavila je da će druženja biti organizirana u nekoliko bh. gradova, a prvo je zakazano za mart naredne godine.
 
Kazala je da Ambasada Francuske u BiH svake godine provodi kampanje za stipendiranje, uglavnom za master i doktorat.
 
- Francuska je uvijek uz bh. omladinu koja želi da nastavi obrazovanje u našoj državi, da završi visoke studije ili da se specijalizira - naglasila je Bodonyi.
 
U vezi s praksom razmjene studenata smatra da će biti intenzivnija kada BiH bude u Evropskoj uniji, ali je rekla da ima studenata koji iz Francuske dolaze studirati u BiH, a da neki ostaju i živjeti.
 
Poručila je da Francuska računa na saradnju s bh. studentima koji su završili francuske univerzitete.
 
(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo