3°C
Mostar 7°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 1°C
Bihać 1°C
Powered by Dark Sky

13.12.2016 / 15:22 Politika - Federalni ministar rada i socijalne politike

Drljača: Do kraja godine moguće uvođenje novog sistema bodovanja penzija

Drljača: Do kraja godine moguće uvođenje novog sistema bodovanja penzija
Vesko Drljača / Vijesti.ba
Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača izjavio je Feni da bi do kraja godine mogao stupiti na snagu novi zakon o penzionom i invalidskom osiguranju, kojim bi bio uveden novi sistem bodovanja penzije.

- Bodovna formula je pravedniji sistem. To znači da će osoba koja svake godine prima određenu platu a koja je u visini prosječne plate, dobiti za tu godinu jedan bod. Ti lični bodovi množe se s opštim bodom 13,6.  Na taj način osoba s prosječnom platom od 830 KM, koju je ostvarila tokom 40 godina, imati penziju oko 526 KM - kazao je Drljača.

Vlada predlaže navedeni sistem budući da je sadašnji sistem - sistem koeficijenta koji ima stalne valorizacije.   

Naglašava da su zadržana postojeća pravila iz PIO-a za starosnu, invalidsku i porodičnu penziju i prijevremenu penziju i nije došlo do povećanja potrebnih godina života niti penzijskog staža.

- Ostaje da je 65 godina starosna penzija ili 40 godina penzionog staža - kaže Drljača, dodajući da je novim zakonom uvedena mogućnosti ostvarenja prava sa 65 godina života i 15 godina staža osiguranja.

Novi zakon ne predviđa nova pravila za one koji su već ostavarili penziju, jer se radi o stečenim pravima.

O navedenom zakonskom rješenju trebaju se izjasniti poslanici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u nastavku današnje sjednice. To će učiniti i delegati Doma naroda na nekom od narednih zasjedanja u decembru.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo