12°C
Mostar 15°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 8°C
Bihać 11°C
Powered by Dark Sky

13.12.2016 / 09:39 Politika - Federalni ministar pravde

Jozić: Novim zakonom do efikasnijeg stečajnog postupka

Jozić: Novim zakonom do efikasnijeg stečajnog postupka
Foto: Fena / Vijesti.ba
Radna grupa od predstavnika Svjetske banke, ministarstava i drugih relevantnih ustanova konstatovala je da u važećem Zakonu o stečaju određene oblasti nisu dobro regulirane, zbog čega je Vlada Federacije BiH predložila donošenje novog zakona, čiji će nacrt danas razmatrati poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Federalni ministar pravde Mato Jozić obrazložio je za Fenu da je glavni cilj donošenja zakona o stečaju - da se stečajni upravitelj učini odgovornim za brzo završavanje stečajnih postupaka.

- Planiramo da se prestečajna nagodba definira i da konačnu odluku donosi sud, u cilju da se takva nagodba ne bi zloupotrebljavala. Povjerioci će imati pravo da pokrenu smjenu upravitelja, a povećat ćemo i njihov nadzor  – rekao je Jozić.

Nakon što nacrt danas razmotre poslanici, a u četvrtak delegati Doma naroda, ministar očekuje da do februara bude utvrđen prijedlog novog zakona o stečaju, koji predstavlja jedan od uvjeta koji traži MMF da bi BiH, odnosno Federacija, mogla aplicirati za određena sredstva, te ih povući za funkcioniranje vlasti na razini Federacije.

Novi zakon, po riječima ministra Jozića, treba osigurati da blagovremenost stečajnog postupka bude na vrijeme, kao i smanjivanje troškova stečajnog postupka i poštivanje principa ravnopravnosti prilikom imenovanja stečajnih upravnika i određivanje visine njihove naknade.

Osim toga, Federalno ministarstvo pravde radi na formiranju radne grupe čiji je zadatak da analizira primjenu Zakona o prekršajima Federacije BiH.

- Grupu će činiti predstavnici općinskih sudova u Sarajevu, Mostaru i Tuzli, Poreske uprave FBiH, inspekcijske službe BiH, Ministarstvo unutrašnjih poslova KS-a i HNK-a – kaže Jozić.

Na osnovu analize, u roku od 30 dana, grupa je obavezna pripremiti odgovarajući tekst izmjena i dopuna Zakona o prekršajima Federacije BiH.

Pri tome će, kaže, biti korištena iskustva od svih općinskih sudova u FBiH , koji će dostaviti izvješće o tome gdje imaju konkretno problema u primjeni Zakona o prekršajima.   

- Suština problema je kako poboljšati efikasnost naplate kazni. U tom smislu treba doći do usaglašavanja jer se dešava da u Sarajevu Općinski sud primjenjuje i naplaćuje kaznu po Zakonu sigurnosti i prometa na cestama, koje je donijelo državno ministarstvo i uplaćuje u budžet države. S druge strane, Kantonalno ministarstvo unutrašnjih poslova uplaćuje u budžet kantona – izjavio je Feni Jozić o nesuglasicama u vezi s primjenom Zakona o prekršajima.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo