30°C
Mostar 34°C
Tuzla 31°C
Banja Luka 32°C
Bihać 32°C
Powered by Dark Sky

09.12.2016 / 15:23 BiH - In memoriam BiH

U Sarajevu predstavljanje Centralne evidencije spomenika žrtvama u BiH

U Sarajevu predstavljanje Centralne evidencije spomenika žrtvama u BiH
Foto: FENA / Vijesti.ba
Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK), uz podršku Fondacije "Robert Bosch Stiftung" (RBSG), organiziralo je konferenciju "In memoriam BiH (1992.-1995.)" koja se održava danas i sutra u Sarajevu, a na kojoj će biti predstavljena Centralna evidencija spomenika u BiH (CES BiH) povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

- Suština konferencije je predstavljanje Centralne evidencije spomenika u BiH i to je evidencija koja ima za cilj da popiše sve izgrađene spomenike  od 1996. do 2016. godine, a koji su odnose na protekli rat u BiH - kazao je Feni koordinator UDIK-a Edvin Kanka Ćudić.
 
Po njegovim riječima, u okviru redovnih aktivnosti, osim obilaska mjesta stratišta, UDIK istovremeno radi i na prikupljanju podataka o spomenicima i spomen-obilježjima u BiH koji su namijenjeni žrtvama proteklog rata sradi izgradnje jedinstvene baze podataka u okviru Centralne evidencije spomenika u BiH.
 
Ćudić je naglasio da postoji veliko interesovanje učesnika konferencije za popis spomenika u BiH.
 
- Popisali smo više od 2.000 izgrađenih spomenika u periodu 1996.-2016. i prema toj evidenciji grad Doboj ima najveći broj izgrađenih spomenika - 72, dok je Tuzlanski kanton s najvećim brojem popisanih spomenika u BiH - 288 (pri čemu nisu uključeni podaci u općini Kladanj) - kazao je.
 
Dodaje da je Centralna evidencija spomenika nastala putem saradnje s Islamskom zajednicom u BiH, Srpskom pravoslavnom crkvom, hrvatskim udruženjima građana, te općinskim službama u BiH.
 
Konferenciju je otvorila predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić, a na tom skupu govore i profesor s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Nerzuk Ćurak, te predstavnica Zavoda za zaštitu kulturno - historijskog i prirodnog naslijeđa KS-a Amra Čusto.
 
(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo