21°C
Mostar 26°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 23°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

19.11.2016 / 20:45 Politika - Emir Zlatar za TV1

Odgovor na velikosrpsku politiku Dodika je Srbin gradonačelnik Sarajeva

Odgovor na velikosrpsku politiku Dodika je Srbin gradonačelnik Sarajeva
Emir Zlatar / Vijesti.ba
Cijenimo da bi izbor kandidata srpske nacionalnosti za gradonačelnika Grada Sarajeva bio pokazatelj da se može odgovoriti na negativne tendencije koje dolaze iz Republike Srpske, istakao je za TV1, Emir Zlatar, član Glavnog odbora SDP-a BIH i potpredsjednik Kantonalnog odbora Sarajevo.

"Od 1996.godine do danas nijedan gradonačelnik nije bio iz reda srpskog naroda. Mi ćemo predložiti da to sada bude, što ne znači da će naša inicijativa mora biti prihvaćena ili da će uopće biti prihvaćena", rekao je Zlatar.

"Podrazumjeva se da ta ličnost prije svega mora biti kompetentna. Međutim na taj način može delegitimizirati velikosrpski projekat koji Milorad Dodik plasira u javnosti", ističe Zlatar.

Cijenimo da bi izbor kandidata srpske nacionalnosti za gradonačelnika Grada Sarajeva bio pokazatelj da se može odgovoriti na negativne tendencije koje dolaze iz Republike Srpske.

Da bi se za pregovarački stol mogao dovesti i načelnik Istočnog Sarajeva, to je neophodno i u tome kontekstu ta ideja je iznesena kao prijedlog.

"Kompletno vojno i političko rukovodstvo RS-a je presuđeno za najteže oblike zločina protiv čovječnosti  i genocid i tvorevina zbog koje su presuđeni  je preveliko breme za sadašnjost i budućnost svih mađih generacija koje treba da grade ovu zemlju. Ista situacija je i sa Herceg- Bosnom koja je sramota za hrvatski narod", kazao je Zlatar.

On je dodao da je uloga bošnjačke odnosno bosanskohercegovačke zajednice da gradi na integraciji bosanskohercegovačkog društva.

"Bošnjačka politika u zadnjih desetak godina nije prihvatila ili nema viziju da je integracija bosanskohercegovačkog društva prioritet svih prioriteta", rekao je Zlatar.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo