Sarajevo 13 °C Subota 20.10.


23.10.2016. / 14:43h Ostali sportovi - Slobodan Grahovac

Vaterpolo u BiH amaterski sport, i reprezentacija je takva

Vaterpolo u BiH amaterski sport, i reprezentacija je takva
Vaterpolo reprezentacija Bosne i Hercegovine nastupila je na “Sarajevo Champions Challenge 2016” od 23. do 25. septembra na Olimpijskom bazenu Otoka što su joj bile premijerne takmičarske utakmice.

Nastup na tom turniru predstavlja historijski trenutak za vaterpolo sport u BiH, za što je bilo potrebno stvoriti nekoliko preduslova, prije svega formirati Vaterpolo savez BiH (VSBiH).
 
Vršilac dužnosti selektora reprezentacije BiH Slobodan Grahovac kazao je za Fenu da je taj sport posljednji u porodici ekipnih olimpijskih sportova u BiH koji je dobio krovni savez i to tek 2013. Unatoč tome, pojasio je, to je jedini krovni sportski savez koji ima takmičenje na državnom nivou u pet kategorija - seniori i četiri mlađe kategorije - juniori, mlađi juniori, kadeti i mlađi kadeti/pioniri.
 
- Odigrana su tri prvenstva i tri Kupa BiH. Na prvom prvenstvu i Kupu 2014. učestvovala su samo dva kluba u svim kategorijama - VK Banja Luka i HVK Jadran Neum te VK Student u kategoriji mlađih kadeta. Prošle godine pridružuje se i VK Akademija B Sarajevo, a 2016. i VK Mladost Sarajevo te u kategoriji mlađi kadeti/pioniri VK Dabar Sarajevo i juniori VK Torpedo Sarajevo, što znači da imamo klubove koji imaju sve kategorije i neke koji se mogu nazvati vaterpolo škole jer imaju samo najmlađi uzrast - pojasnio je Grahovac.
 
Smatra da se iz svega ovoga može zaključiti da u BiH ima malo klubova, dodavši da to nije čudno s obzirom na to da u BiH ima malo bazena, zatvoreni samo u Sarajevu i Banja Luci, a otvorenih nemaju ni ta dva grada.
 
- Samim tim vaterpolo je amaterski sport i reprezentacija je takva. U utakmicama s profesionalnim reprezentacijama nema nikakve šanse za dobar rezultat. Kako će biti ubuduće zavisi isključivo od države tj. od Ministarstva civilnih poslova, odnosno da li će ili neće podržati Vaterpolo savez i sport te s kojim sredstvima - precizirao je Grahovac.
 
Dodao je da postoji veliki broj kvalitetnih igrača porijeklom iz BiH u susjednim zemljama i dijaspori koji ne mogu igrati za tamošnje reprezentacije a igrali bi za BiH, ali za to treba novac, za prijevoz, smještaj, dnevnice...
 
- Dok se to ne riješi mi ćemo igrati kao amaterska reprezentacija i pokušat ćemo okupiti generaciju 2002. za nezvanično prvenstvo svjeta 2017. u Beogradu i eventualno generaciju 2001. za Balkanijadu ako bude sredstava. Ova reprezentacija što je igrala u Sarajevu bila je skup igrača koje su birali njihovi klubovi - kazao je Grahovac.
 
Poručio je da je cilj motivacija klubova, trenera i igrača a posebno mladih da se bave vaterpolom.
 
VSBiH je sa Savezom Crne Gore potpisao Protokol o saradnji, a isti se pripremaju za VS Srbije i Hrvatske.
 
- Cilj je razvoj vaterpola u BiH kroz seminare i kampove za igrače, trenere, sudije te učešća naših klubova na turnirima i ligaškim takmičenjima u svim kategorijama - rekao je.
 
Naglasio je da BiH ima sreću da je okružena samim vrhom svjetskog vaterpola (Srbija, Hrvatska, Crna Gora), ali i to da država mora pomoći Savezu u razvoju ovog vodenog sporta.
 
- Entiteske i kantonalne vlade moraju pomoći klubove dajući im više prostora i vremena na bazenima ili gradeći nove gdje ih nema - poručio je.
 
Na kraju je dodao da je vaterpolo interesantan mladim ljudima, koji je pravi izbor za njih.
 
(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!