26°C
Mostar 29°C
Tuzla 28°C
Banja Luka 29°C
Bihać 29°C
Powered by Dark Sky

21.09.2016 / 13:54 Intervjui - Adnan Ćerimagić za Vijesti.ba

Loptica napretka ka članstvu u EU konačno je u dvorištu BiH

Loptica napretka ka članstvu u EU konačno je u dvorištu BiH
Adnan Ćerimagić / Vijesti.ba
EU prolazi kroz vrlo turbulentnu fazu jer se suočava sa različitim izazovima. Prolazi i kroz vrlo dinamičan proces unutrašnjeg preispitivanja. Iz tog razloga sasvim je očekivano da će različite ideje o budućnosti proširenja EU doći na površinu. Važno je da mi u BiH, bez obzira na vijesti iz EU, ne izgubimo iz fokusa šta je u našem najboljem interesu i da ga pokušamo zaštititi, poručio je u razgovoru za Vijesti.ba Adnan Ćerimagić, analitičar Evropske inicijative za stabilnost.

VIJESTI.BA: Kako komentarišete odluku Vijeća za opšte poslove EU da prihvati aplikaciju BiH za članstvo?
 
ĆERIMAGIĆ:
Najmanje tri su razloga zašto su zaključci Vijeća za vanjske poslove EU dobrodošla i predugo očekivana odluka zemalja članica EU.
 
Prvi razlog je što ova odluka pruža realnu mogućnost da BiH, nakon desetak godina, izađe iz začaranog kruga pogrešne politike uslovljavanja EU koja je bila bazirana na proizvoljnim uslovima. Uslovima kao što su policijska reforma ili zatvaranje OHR-a, ali i provedba slučaja Sejdić-Finci.
 
Drugi razlog zašto su zaključci pozitivni je taj što će narednim korakom, dostavljanjem upitnika, Evropska unija lopticu bh. napretka ka članstvu u EU konačno staviti u dvorište BiH. Sada će biti na bh. administraciji i bh. političarima da konkretno dokažu da li mogu jednako kvalitetno i brzo uraditi ono što su već davno uradile sve susjedne zemlje - odgovoriti na obimni i zahtjevni upitnik Europske komisije.
 
Treći razlog je taj što će Europska komisija kroz izradu mišljenja o kandidatskom statusu vratiti BiH u proces sa kojim Europska komisija ima dugo i pozitivno iskustvo. U zadnje dvije decenije Komisija je za šesnaest zemalja izrađivala mišljenje na osnovu upitnika. Kada mišljenje bude gotovo BiH će znati tačno koliko daleko se nalazi od EU standarda i šta treba uraditi da ih dostigne.

VIJESTI.BA: Osim upitnika, šta bi trebalo da bude fokus bh. vlasti u narednom periodu?

ĆERIMAGIĆ: U narednom periodu EU i međunarodne financijske institucije planiraju potrošiti značajnu sumu novca na reforme u BiH. Dobar dio tog novca BiH će dobiti u obliku kredita, koje ćemo morati u narednim godinama nekako i vratiti.
 
U zabludi su svi oni koji misle da su reforme, onako kako su danas napisane i zamišljene u bh. vladama, EU institucijama i međunarodnim financijskim institucijama, same po sebi dovoljne za potreban nivo društvenog i ekonomskog napretka. 

Mi trenutno nemamo čak ni statistiku kojoj bi mogli vjerovati i uz pomoć koje bi vjerodostojno mogli pratiti ekonomske pokazatelje. Prema nalazima EUROSTAT-a, statističke agencije EU, bh. statistika je 2014. godine nakon one Kosova imala najgoru kvalitetu od svih zemalja zapadnog Balkana i Turske.   
 
S obzirom na region i kontinent na kome se nalazi naša zemlja, ali i realnost koja nas okružuje, siguran sam da je jedini racionalan, strateški i mudar put za sve u BiH onaj u kome ćemo fokusirati sve naše resurse, od bh. vlada i parlamenata, pozicije i opozicije, te civilnog sektora, na to kako da sve reforme koje su pred nama dizajniramo i provedemo tako da imamo od njih što više koristi. Da imamo od čega vratiti kredite. Ali i tako da nam nešto novca ostane za potrošiti i na sebe.

VIJESTI.BA: Predstavnici vlasti govore da kandidatski status možemo očekivati do kraja 2017, a 2026. se pominje kao godina kada bi BiH mogla postati punopravna članica EU. Zvizdić kaže da se to i ranije može desiti. Jesu li ovo realna očekivanja? Može li vlast ovom dinamikom ispuniti uslove do pomenutih rokova?
 
ĆERIMAGIĆ:
Uz negativno iskustvo iz prošle decenije i trenutnu konstalaciju odnosa u samoj EU nezahvalno je praviti bilo kakve vremenske procjene. U svakom slučaju pohvalno je što su Predsjedništvo i Vijeće ministara BiH sami sebi postavili rokove za kandidatski status i članstvo BiH. Cijenim da je dobro što su ti rokovi ambiciozni.
 
U BiH je svaki konkretan cilj i svaki entuzijazam dobrodošao. Na nama građanima BiH je da takva obećanja vlasti pratimo, pa s obzirom na rezultate adekvatno nagradimo ili kaznimo.
 
VIJESTI.BA: Hoće li prihvatanje aplikacije uticati na unutrašnje prilike u BiH, posebno na smirivanje vrele političke situacije?
 
ĆERIMAGIĆ:
Ako pogledate političku situaciju i turbulencije u zadnjih nekoliko godina u susjednoj Hrvatskoj, ali i političku situaciju i debate u nekim drugim EU članicama, naprimjer u Belgiji ili Italiji, vidit ćete da put ka i članstvo u EU samo po sebi ne označava kraj emocijama nabijenog političkog nadmetanja. I da u tim zemljama često politička situacija izgleda kao da izmiče kontroli. 

Ono što ohrabruje jeste da proces približavanja, napredak ka članstvu i samo članstvo u EU pomažu u sazrijevanju i jačanju institucija i vladavine zakona. Tako da se periodi turbulencije i uzavrela politička debata manje osjete u funkcionisanju institucija i životu građana ili privrede.I manje je vjerovatno da će eskalirati. I to je jedan od razloga zašto je važno da BiH, kao i sve druge njoj susjedne zemlje, bude uključena u proces približavanja EU, a ne da ostane blokirana proizvoljnim uslovima.
 
VIJESTI.BA: Može li i na koji način najavljeni referendum u RS uticati na evropski put BiH?
 
ĆERIMAGIĆ:
Zaključcima Vijeća za opšte poslove čini se kako je poruka EU da referendum neće zaustaviti slanje upitnika u BiH. 

VIJESTI.BA: Kako ocjenjujete trenutno raspoloženje zemalja članica EU kada je u pitanju proširenje? Činjenica je da se Unija suočava sa brojnim izazovima. Kako će se oni reflektovati na evropski put BiH?

ĆERIMAGIĆ: EU prolazi kroz vrlo turbulentnu fazu jer se suočava sa različitim izazovima. Prolazi i kroz vrlo dinamičan proces unutrašnjeg preispitivanja. Iz tog razloga sasvim je očekivano da će različite ideje o budućnosti proširenja EU doći na površinu. Trenutno u 14 od 28 zemalja članica EU podrška daljem proširenju EU među građanima je manja od 50 posto. Iz tog razloga zaključci Vijeća ohrabruju da zemlje članice stoje iza vizije zapadnog Balkana u okviru EU.
 
Važno je da mi u BiH, bez obzira na vijesti iz EU, ne izgubimo iz fokusa šta je u našem najboljem interesu i da ga pokušamo zaštititi.
 
VIJESTI.BA: A šta je naš interes?

ĆERIMAGIĆ: Da se u narednim godinama što kvalitetnije, više i brže približimo EU.

Razgovarala: Nevena Šarenac

(Vijesti.ba)
 

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo