15°C
Mostar 20°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 20°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

29.07.2016 / 12:46 Događaji / Promo - 31. jula u Mostaru

Veliki broj skakača na tradicionalnim 'Skokovima sa Starog mosta'

 Veliki broj skakača na tradicionalnim 'Skokovima sa Starog mosta'
Ilustracija / Vijesti.ba
Tokom ovogodišnjeg tradicionalnog takmičenja "450. Skokova sa Starog mosta" u Mostaru koje će se održati u nedjelju, 31. jula, u hladnu Neretvu će skočiti između 50 i 60 takmičara koliko ih se prijavilo za skokove.

Međutim, tačan broj će se znati uoči samog takmičenja nakon što svi prijavljeni takmičari obave liječnički pregled.
 
Govoreći o tradiciji skokova sa Starog mosta tokom konferencije za novinare koja je danas upriličena u Klubu skakača u vodu 'Mostari' predsjednik tog kluba i predsjednik Organizacijskog odbora Skokova sa Starog mosta Semir Drljević kazao je kako tradicija skokova seže u daleku prošlost u 16. stoljeće iz vremena gradnje samog mosta kada je malo ko u zajednici koja je brojala 4000 stanovnika znao i plivati. Prvi skok zabilježen je 1664. godine dok je formalno takmičenje ustanovljeno 1968. i otad se održava svakog ljeta.
 
- Budući da je rijeka vrlo hladna, ovo je dosta rizičan poduhvat i samo najvještiji i najspremniji skakači odvažit će se na skok. Skokovi se izvode u dvije kategorije: na noge i na glavu (lasta). U skokovima na noge poželjno je da skakač prilikom ulaska u vodu napravi što manji pljusak (štrap) dok je u skokovima na glavu obrnuto – kazao je Drljević.
 
Po njegovim riječima, skokovi sa Starog mosta su jedinstveni budući da se po mnogo čemu razlikuju od figurativnih skokova koji su, kako je objasnio, jedan spoj znanosti i sporta i koji imaju 196 pozicija koje su jednim dijelom kombinacija sporta i znanosti. Dok kod skokova sa Starog mosta ni jedan skok nije isti, postoji samo standard figura.
 
- I ove godine imamo jednu antikampanju skokovima, u medijima se dosta piše kako je Neretva zagađena kako nije za kupanje, međutim ja moram kazati kako su skokovi preživjeli različite carevine, kraljevine i države, preživjet će još dugo, dugo -  naglasio je Drljević te je istaknuo kako su organizaciju Skokova sa Starog mosta u Mostaru pomogli Ministarstvo turizma i okoliša FBiH, Ministarstvo turizma i okoliša i Turistička zajednica HNK.
 
- Jedan od skakača sa Starog mosta koji pripada starijim generacijama Mirsad Deda Pašić tokom konferencije za novinar je kazao kako se ove godine u Mostaru očekuju skakači prije svega iz toga grada ali i veliki broj njih koji dolaze iz susjednih zemalja, Hrvatske, Slovenije, Srbije.. Deda je naglasio kako je i ove godine u stručnom ocjenjivačkom žiriju pet članova.
 
Tokom konferencije za novinare također je naglašeno kako  Skokovi sa Starog mosta doprinose razvoju turizma u Mostaru i Kantonu.

- Prvi turisti nakon rata došli u BiH da vide Mostar i Stari most kako i skokove, sama ta činjenica govori o tome koliko su skokovi važni za razvoj turizma. Posljednjih desetak godina BiH za neko dobro predstavljanje u svijetu koristi Mostar i njegove skokove, to je jedan brand koji izrasta u nešto prepoznatljivo u Europi i nešto što simbolizira BiH -  kazao je  voditelj Turističke zajednice u Mostaru Mensud Duraković.
 
Inače, Najpoznatiji i najuspješniji skakač  sa Starog mosta je Emir Balić, sa 13 pobjeda, četiri druga i tri treća mjesta. Osim njega, iz starije generacije skakača treba izdvojiti Mirsada-Dedu Pašića, Benaida Kalajdžića, Jadranka i Gorana Finka, a od mlađe generacije najviše uspjeha do sada imali su Lorens Listo, Haris Džemat i Samir Zukanović.
 
(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo