4°C
Mostar 10°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 3°C
Bihać 5°C
Powered by Dark Sky

19.07.2016 / 13:15 Komentari - Nihad Hebibović za Vijesti.ba

Koliko će građane RS-a koštati referendum?

Koliko će građane RS-a koštati referendum?
Arhiv / Vijesti.ba
Na devetnaestoj posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske usvojena je Odluka o raspisivanju referenduma o Danu Republike Srpske. Za obezbjeđivanje finansijskih sredstava i tehničke podrške potrebne za provođenje ovog referenduma zadužuje se Vlada Republike Srpske.

Dok još uvijek traju rasprave o tome da li će se referendum koji je raspisala Narodna skupština RS-a uopće održati, i dok čitamo šture reakcije OHR-a u kojima se kaže da se presude Ustavnog Suda BiH moraju poštovati jer je Ustavni Sud jedan od ključnih stubova dejtonskog okvira BiH iz čega se uopće ne nazire da će OHR spriječiti održavanje najavljenog referenduma, pokušali smo doznati koliko će građane Republike Srpske referendum koji je najavljen za 25.septembar ove godine koštati.

Međutim, za sada to uvijek još niko ne zna. Ne znaju ni u Sektoru za finansijske, pravne i opšte poslove Vlade Republike Srpske kao ni u Birou za odnose sa javnošću, gdje nam je rečeno da će podaci o iznosu troškova za obezbjeđivanje finasijskih sredstava i tehničke  podrške za provođenje referenduma biti poznati tek u predstojećim danima. 

Zanimljivo je stoga neznanje sa kojim se Vlada Republike Srpske upušta u ovaj proces. Njeni zvaničnici već duže vrijeme pominju mogućnost referenduma, a za njegovu provedbu očito preko noći namjeravaju zavući ruku u budžet Republike Srpske u koji svi građani manjeg BH.entiteta ubacuju svoje novce i zagrabiti koliko bude potrebno, prethodno i ne pitajući građane da li su oni saglasni sa ovakvim trošenjem budžetskih sredstava.

Lokalni izbori koji će se održati oktobru ove godine Bosnu i Hercegovinu koštat će osam miliona konvertibilnih maraka i to je još početkom godine potvrđeno iz Centralne izborne komisije. Ako uzmemo u obzir da pola od toga se odnosi na Republiku Srpsku, dolazimo do toga da će sami lokalni izbori RS koštati 4 miliona konvertibilnih maraka. 

Za referendumsko izjašnjavanje u Republici Srpskoj potreban je znatno manji broj glasačkih listića nego za provođenje lokalnih izbora, pa ipak Republička komisija za provođenje referenduma morat će se pobrinuti kako za obezbjeđivanje glasačkih listića tako i za formiranje odbora koji će provoditi pomenuti proces koji teško da će manje koštati od lokalnih izbora koji se održavaju samo sedmicu poslije.

Ukoliko do referenduma dođe, Republika Srpska će imati svojevrsne izbore prije izbora, što predstavlja dodatni trošak za budžet manjeg BH.entiteta, i to u vrijeme kada Republika Srpska čeka tranšu MMF-a kako ne bi doživjela finansijski kolapas.

Opozicioni Savez za promjene koji u posljednjih nekoliko godina optužuje Vladu RS-a, između ostalog, i za netransparentnost u trošenju budžetskih sredstava, glasajući za Odluku o raspisivanju referenduma o Danu Republike Srpske, potpisao je time pred Miloradom Dodikom i njegovom Vladom političku kapitulaciju. 

Objašnjavajući građanima RS-a zbog čega su podržali Odluku, govorili su o višim interesima Republike Srpske, čime su automatski pristali na to da su politički potezi Milorada Dodika viši interes građana Republike Srpske. Taj viši interes građana, ukoliko dođe do referenduma, građani će sami platiti a od samog ishoda referenduma neće imati, dakako, ništa. Opozicija u Republici Srpskoj pokazala je time neviđen kukavičluk jer se nije ni usudila da protivuriječi političkim potezima Milorada Dodika.

Šta više opozicija je pokazala da je spremna baš poput Dodika da gurne ruku u budžet Republike Srpske kako bi sačuvala svoju političku poziciju.

 

Piše: Nihad Hebibović

(Vijesti.ba)

Izdvajamo