-6°C
Mostar 0°C
Tuzla -1°C
Banja Luka -2°C
Bihać -4°C
Powered by Dark Sky

15.07.2016 / 10:39 BiH - "Trauma, pamćenje i ozdravljenje na Balkanu i šire"

Društva na Balkanu se moraju suočiti s vlastitim traumatskim iskustvima

Društva na Balkanu se moraju suočiti s vlastitim traumatskim iskustvima
Potočari / Vijesti.ba
Posjetom Srebrenici i Memorijalnom centru u Potočarima, jučer je zvanično završena druga Međunarodna konferencija o temi “Trauma, pamćenje i ozdravljenje na Balkanu i šire“ koju je TPO Fondacija iz Sarajeva organizovala u saradnji s Univerzitetom u Bostonu (SAD), Univerzitetom u Zenici, George Mason Univerzitetom (SAD), Centrom za pravdu i izgradnju mira Eastern Mennonite Univerziteta u Virginiji (SAD), Vrije Univerzitetom u Amsterdamu (Nizozemska) i Veritas-Harvard Centrom za traumu.

Tokom tri dana izlaganja i diskusija svjetskih stručnjaka iz oblasti psihosocijalne terapije, psihologije, psihijatrije, historije, sociologije, antropologije, rodnih studija i umjetnosti, govorilo se o prevladavanju traumatskih iskustava pojedinaca i zajednica u različitim kulturološkim i političkim kontekstima i kako ta iskustva mogu biti od pomoći ljudima u BiH i regionu.

Navodeći ključne zaključke konferencije, direktorica TPO Fondacije Zilka Spahić-Šiljak istakla je da će početkom 2017. godine biti objavljen Zbornik radova s konferencije na bosanskom i engleskom jeziku te da će svi materijali i informacije o ovoj temi biti dostupni online.

-Veoma je bitno nastaviti podizati svijest ljudi o važnosti zajedničkog rada na pamćenju i ozdravljenju Balkana, a posebno mladih kroz edukacije na kojima se raspravlja o bolnim pitanjima prošlosti o kojoj postoje barem tri različita narativa. Zbog toga smatramo da je potrebno kreiranje mreže znanstvenika i praktičara iz regije i svijeta koji će biti podrška jedni drugima u nastojanju da se u liječenju trauma podijele metodološki pristupi i dobre prakse - navela je Spahić-Šiljak.

Dodala je da je mladim ljudima potrebno omogućiti edukacije za lični i profesionalni razvoj liderskih vještina kako bi u svojim zajednicama bili što više uključeni u procese ozdravljenja.

Pored navedenih zaključaka također je istaknuto da se društva na Balkanu moraju suočiti s vlastitim traumatskim iskustvima i na pravi ih način transformirati kako bi građani mogli graditi budućnost bez pritiska prošlosti.

Navedeno je i da je glavni preduslov pomirenja i koračanja ka budućnosti razumijevanje tuđe boli i patnje, te da je taj proces dugotrajan i da mu je potrebno strpljenje i posvećenost, saopćili su organizatori.

TPO (Transkulturna psihosocijalna obrazovna) Fondacija u BiH postoji od 2004. godine, s ciljem da kroz implementaciju obrazovnih, istraživačkih, psihosocijalnih i interkulturnih programskih aktivnosti doprinese izgradnji građanskog i demokratskog društva, osnaživanju svijesti o ravnopravnosti spolova i etabliranju etike partnerstva i odgovornosti u porodici, društvu i političkom životu BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo