20°C
Mostar 24°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 22°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

12.07.2016 / 15:42 Intervjui - Ranka Ninković- Papić za Vijesti.ba

Nužno je približiti javnosti probleme marginaliziranih skupina društva

Nužno je približiti javnosti probleme marginaliziranih skupina društva
Ranka Ninković- Papić / Vijesti.ba
Organizacije civilnog društva i mediji u jednom partnerskom odnosu i dijalogu sa vlastima trebale bi zajednički da rade na poboljšanju položaja marginaliziranih skupina u društvu, naglasila je u razgovoru za Vijesti.ba, direktorica Fondacije za socijalno uključivanje u BiH Ranka Ninković Papić.

VIJESTI.BA: Danas je u organizaciji "Fondacije za socijalno uključivanje u BiH", upriličen trouglasti stol gdje se raspravljalo na temu : " Reformska agenda za marginilizovane grupe i medije - Kako dalje". Koji su osnovni zaključci?

NINKOVIĆ-PAPIĆ: Propitivali smo na koji način se može dalje pojačati interes javnosti za pitanja marginilizovanih skupina, njihova prava i položaj i koliko je bitna uloga medija u svemu tome kao i ostalog dijela civilnog društva jer oni koji trebaju da urade nešto to su donosioci odluka. Suština truglastog stola bila je da iznesemo podatke koliko su mediji pomogli u prokele dvije godine i Fondaciji da se poveća interes javnosti i pojača percepcija javnosti o problemu.

Tu su mediji vrlo aktivni bili i u odnosu na period ranije vidi se procentualno povećanje. Po prvi put predstavnici medija su aktivni sudionici na ovom troglastom stolu od nekoliko sati a ne kao ljudi koji samo isprate događaj.

VIJESTI.BA: Šta bi novi set reformski zakona trebao nužno ponuditi kako bi se popravio položaj marginaliziranih skupina u društvu?

NINKOVIĆ-PAPIĆ: Postoje zakoni koji su i ranije bili u proceduri . Davno je počeo proces reforme socijalne politike i u okviru toga postiji set zakona. Taj set zakona treba u narednih par godina, neke od njih, ponovo vratiti u proceduru da se usvoje na parlamentu i da budu primjenjivi. Marginilizovane skupine su širok pojam i puno je grupa unutar toga, od osoba sa invaliditetom do manjina i ostalih, ali zaista se treba raditi na izjednačavanju mogućnosti za sve građane, i sa jedne strane to je moguće putem zakona a sa druge strane se mora raditi na podizanju nivoa svijesti i raditi u parksi sa svim segmentima društva. Čak i ako se usvoje zakoni koji nude neka bolja rješenja, nužno u praksi ne mora značiti da će zaživjeti kako treba. Socijalna politika i potrebe najugroženijih su dio i jedan segment Reformske agende.

VIJESTI.BA: Mogu li organizacije civilnog društva biti više od korektiva ovih procesa pa da same predlažu inicijative koje bi mogle imati realizaciju kroz institucije vlasti?

NINKOVIĆ- PAPIĆ: To je odlično pitanje. One bi morale biti to i trebala bi to biti uloga organizacija civilnog društva, a bitan dio toga su i mediji. Morale bi biti više od korektiva odnosno biti partneri u procesu. Koja god da se inicijativa pokrene one moraju sa svoje strane raditi stvari koje vladine institucije ne mogu raditi i obrnuto. Nije ideja organizacija civilnog društva da se radi posao vlasti niti bi to trebali raditi ali u jednom partnerskom odnosu i dijalogu, konačan cilj je da se radi na više kolosjeka na taj način. Znači one bi morale imati tu misiju a posebno za najugroženije jer je svaki dan sve više marginilizovanih a to nisu sada samo osobe sa invaliditetom ili manjine nego i nezaposleni.

VIJESTI.BA: Vi ste ocijenili da sadašnja uloga medija u tome nije loša. Međutim činjenica je da su još uvijek dominantne teme na bazi dnevne politike dok se gorući problemi građana pojavljuju u fokusu javnosti sporadično. Šta učiniti kako bi se se fokus pažnje javnosti i medija preusmjerio na ovo drugo?

NINKOVIĆ-PAPIĆ: I tome smo danas razgovarali, predstavnici medija i organizacija civilnog društva jer svi imamo istu želju, kako da se to poboljša. Nažalost dnevna politika je previše zastupljena i sve se vrti oko senzacija, ali to je ono gdje pokušavamo u saradnji sa medijima da nađemo rješenje o tome koji je najbolji pristup i bilo je par odličnih prijedloga o tome koje se inicijative mogu pokrenuti kao zajedničke inicijative u saradnji medija i organizacija civilnog društva, da se te teme približe ljudima. To je pitanje na kome se svakodnevno mora raditi. Niti mi možemo očekivati od medija da sami prave vijesti o tome niti mediji mogu čekivati da mi sami radimo na tome. To mora biti korelacija i potpuni partnerski odnos.

 

Razgovarao: Nihad Hebibović

(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo