28°C
Mostar 32°C
Tuzla 29°C
Banja Luka 28°C
Bihać 26°C
Powered by Dark Sky

24.06.2016 / 14:19 BiH - Adnan Ćerimagić za Vijesti.ba

EU mora vidjeti iskren interes BiH za članstvom

EU mora vidjeti iskren interes BiH za članstvom
Adnan Ćerimagić / Vijesti.ba
Analitičar Evropske inicijative za stabilnost (ESI) Adnan Ćerimagić izjavio je za Vijesti.ba da BiH u ovom trenutku treba da pošalje jasnu poruku da, bez obzira na referendum u Ujedinjenom Kraljevstvu i proces koji je pred njima, ostaje opredijeljena da postane punopravnom članicom EU.

"Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) i Europska unija (EU) su se jutros probudili u drugačijem svijetu. UK je još uvijek članica EU i bit će u narednih najmanje dvije godine. Ali pred EU i UK je period nesigurnosti i neizvjesnosti. Period kada će svi gledati unazad u pokušaju da uvide šta su uradili dobro, a šta je bilo loše. I najvažnije, šta treba uraditi dalje", pojasnio je Ćerimagić u analizi za naš portal.

Inicijalne reakcije, kaže, uvijek su obojene emocijama. 

"Najave raspada UK kroz novi referendum u Škotskoj ili kroz ujedinjenje Irske, te pozive pojedinaca prema EU da ne bude dobronamjerna prema UK u procesu razdvajanja treba uzeti sa oprezom. I sa rezervom. Nakon inicijalnog šoka i emotivnih reakcija treba se nadati i raditi na pobjedi razuma i zajedničkog interesa", naglasio je on.

Refleksije na EU put BiH

Kada su u pitanju BiH i zemlje zapadnog Balkana koje još nisu postale članice EU, važno je da vlade zemalja u ovom trenutku pošalju jasnu poruku da bez obzira na referendum u UK i proces koji je pred njima, ove zemlje ostaju opredjeljene da postanu punopravnim članicama EU. 

"BiH i zemljama regiona proces priključenja EU, koji se neće desiti preko noći ili u narednih nekoliko godina, je vrlo važan alat za stabilizaciju političkih prilika, izgradnju institucija i vladavine prava, ali i ekonomski razvoj. Te je izuzetno važno da se proces pregovaranja o članstvu nastavi. Ili u nekim zemljama, kao što je BiH, proces pregovaranja o članstvu što prije pokrene", mišljenja je Ćerimagić.

Pored jasne i nedvosmislene poruke o cilju članstva u EU bilo bi važno i da EU vidi da iskren interes još uvijek postoji. 

"To je najbolje napraviti kroz konkretne korake. U tom smislu, bilo bi vrlo važno da Predsjedništvo BiH iskoristi trenutak, te već u ponedjeljak donese odluku o adaptaciji SSP-a, uz pokretanje pripremama za korištenje predpristupnih EU fondova na području poljoprivrede", mišljenja je on.

Iskoristiti susret sa Merkelovom

Predsjedništvo BiH mora iskoristi svoju posjetu Berlinu i susret sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel za dobijanje podrške za odluku o proslijeđivanju upitnika o kandidatskom statusu. 

"Vrlo je važno za EU i BiH da u narednom periodu, kada će se EU baviti posljedicama referenduma, da se BiH bavi konkretnim stvarima, kao što je odgovaranje na upitnik o kandidatskom statusu. Kroz odgovaranje na upitnik BiH može pokazati i sposobnost koordinacije, na kojoj se toliko dugo insistira, ali i svoju nedvosmislenu volju da ide ka EU", kaže Ćerimagić.

Insistiranje na pokretanju procesa i radom na konkretnim zadacima u BiH, ali i regionu, treba iskoristiti kao argument za nastavak proširenja. 

"Kao argument da politika proširenja i perspektiva članstva ostane realnost i onda kada završi proces refleksije u EU, a koji je krenuo nakon UK referenduma", zaključio je on u komentaru za Vijesti.ba.

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo