Sarajevo 26 °C Ponedjeljak 16.07.


24.06.2016. / 14:19h BiH - Adnan Ćerimagić za Vijesti.ba

EU mora vidjeti iskren interes BiH za članstvom

EU mora vidjeti iskren interes BiH za članstvom
Analitičar Evropske inicijative za stabilnost (ESI) Adnan Ćerimagić izjavio je za Vijesti.ba da BiH u ovom trenutku treba da pošalje jasnu poruku da, bez obzira na referendum u Ujedinjenom Kraljevstvu i proces koji je pred njima, ostaje opredijeljena da postane punopravnom članicom EU.

"Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) i Europska unija (EU) su se jutros probudili u drugačijem svijetu. UK je još uvijek članica EU i bit će u narednih najmanje dvije godine. Ali pred EU i UK je period nesigurnosti i neizvjesnosti. Period kada će svi gledati unazad u pokušaju da uvide šta su uradili dobro, a šta je bilo loše. I najvažnije, šta treba uraditi dalje", pojasnio je Ćerimagić u analizi za naš portal.

Inicijalne reakcije, kaže, uvijek su obojene emocijama. 

"Najave raspada UK kroz novi referendum u Škotskoj ili kroz ujedinjenje Irske, te pozive pojedinaca prema EU da ne bude dobronamjerna prema UK u procesu razdvajanja treba uzeti sa oprezom. I sa rezervom. Nakon inicijalnog šoka i emotivnih reakcija treba se nadati i raditi na pobjedi razuma i zajedničkog interesa", naglasio je on.

Refleksije na EU put BiH

Kada su u pitanju BiH i zemlje zapadnog Balkana koje još nisu postale članice EU, važno je da vlade zemalja u ovom trenutku pošalju jasnu poruku da bez obzira na referendum u UK i proces koji je pred njima, ove zemlje ostaju opredjeljene da postanu punopravnim članicama EU. 

"BiH i zemljama regiona proces priključenja EU, koji se neće desiti preko noći ili u narednih nekoliko godina, je vrlo važan alat za stabilizaciju političkih prilika, izgradnju institucija i vladavine prava, ali i ekonomski razvoj. Te je izuzetno važno da se proces pregovaranja o članstvu nastavi. Ili u nekim zemljama, kao što je BiH, proces pregovaranja o članstvu što prije pokrene", mišljenja je Ćerimagić.

Pored jasne i nedvosmislene poruke o cilju članstva u EU bilo bi važno i da EU vidi da iskren interes još uvijek postoji. 

"To je najbolje napraviti kroz konkretne korake. U tom smislu, bilo bi vrlo važno da Predsjedništvo BiH iskoristi trenutak, te već u ponedjeljak donese odluku o adaptaciji SSP-a, uz pokretanje pripremama za korištenje predpristupnih EU fondova na području poljoprivrede", mišljenja je on.

Iskoristiti susret sa Merkelovom

Predsjedništvo BiH mora iskoristi svoju posjetu Berlinu i susret sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel za dobijanje podrške za odluku o proslijeđivanju upitnika o kandidatskom statusu. 

"Vrlo je važno za EU i BiH da u narednom periodu, kada će se EU baviti posljedicama referenduma, da se BiH bavi konkretnim stvarima, kao što je odgovaranje na upitnik o kandidatskom statusu. Kroz odgovaranje na upitnik BiH može pokazati i sposobnost koordinacije, na kojoj se toliko dugo insistira, ali i svoju nedvosmislenu volju da ide ka EU", kaže Ćerimagić.

Insistiranje na pokretanju procesa i radom na konkretnim zadacima u BiH, ali i regionu, treba iskoristiti kao argument za nastavak proširenja. 

"Kao argument da politika proširenja i perspektiva članstva ostane realnost i onda kada završi proces refleksije u EU, a koji je krenuo nakon UK referenduma", zaključio je on u komentaru za Vijesti.ba.

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još