7°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 12°C
Bihać 11°C
Powered by Dark Sky

22.06.2016 / 22:33 Intervjui - Inela Hadžić za Vijesti.ba

Sramne su političke opstrukcije reformskih procesa

Sramne su političke opstrukcije reformskih procesa
Inela Hadžić / Vijesti.ba
Potpisujući izjavu bilo im je vrlo jasno da, između ostalog, prilagodba SSP-a i usvajanje mehanizma koordinacije su osnovni uvjeti koji su morali do sada biti ispunjeni kako bi nastavili dalji proces. Političari u BiH imaju svojevrsnu naviku da se političkim prepucavanjima poigravaju sa stanovnicima ove zemlje što po mom mišljenju predstavljaja sraman pokušaj relativizacije svih reformskih procesa u BiH, naglasila je u intervju za Vijesti.ba, koordinatorica Inicijative za monitoring evropskih integracija BiH, Inela Hadžić.

VIJESTI.BA: Evropski put BiH kohezivni je faktor manje-više svih vodećih političkih opcija u BiH, makar deklarativno. Svjedoci smo posljednjih dana zategnutih političkih odnosa. Koliko se zapravo iz njih može vidjeti to, do koje mjere su domaće političke elite spremne potisnuti vlastite partikularne interese da bi ispoštovale naprijed pomenutu opredjeljenost za približavanje Evropskoj uniji.

HADŽIĆ:  Kao što ste već konstatirali, opredjeljenje za evropski put BiH, dakle članstvo u EU je samo deklerativno povezujući faktor vladajućih političkih stranaka. BiH se nalazi u trendu loše beskonačnosti, jer vođeni isključivo partikularnim interesima, politički lideri ove zemlje nemaju viziju BiH koja treba prije svega da vrati dostojanstven život građanima/kama te da jamči stvarnu zaštitu njihovih prava. Naravno, čim stanovništvo ove zemlje bude osviješteno da političkim elitama najviše odgovara ovakvo stanje život u BiH će postati sve nepodnošljiviji. Primjetit ćete i sami da se za svako pitanje u BiH traži se politički dogovor. Da li je to zato što vladajuće stranke i nositelji/ice vlasti uljuljuljani godinama u svoje pozicije nemaju potrebu da rade i bilo šta riješe ili zbog potencijalne opasnosti da će biti izloženi krivičnim gonjenjima ostavljam vam na razmišljanje. Prisjetimo se šta je bilo u Hrvatskoj za vrijeme pristupnih pregovora za članstvo u EU, kada su građani/ke, prije svega bili ti koji su tražili Hrvatsku u EU.

VIJESTI.BA: Da li nastala politička kriza, pogotovo nakon što je član Predsjedništva iz reda srpskog naroda najavio svojevrsnu blokadu adaptacije SSP-a, može u cijelosti da ugrozi reformske procese, i kakvu signal šaljemo prema EU koja je i do sada progledavala kroz prste domaćim političarima.

HADŽIĆ: Konstantno izazivanje političke krize je skretanje pažnje građana sa vrlo važnih pitanja. Prisjetimo se samo prije nekoliko mjeseci sva tri člana Predsjedništva BiH su potpisala izjavu o opredjeljenosti BiH za članstvo u EU. Potpisujući izjavu bilo im je vrlo jasno da, između ostalog, prilagodba SSP-a i usvajanje mehanizma koordinacije su osnovni uvjeti koji su morali do sada biti ispunjeni kako bi nastavili dalji proces. Političari u BiH imaju svojevrsnu naviku da se političkim prepucavanjima poigravaju sa stanovnicima ove zemlje što po mom mišljenju predstavljaja sraman pokušaj relativizacije svih reformskih procesa u BiH.

VIJESTI.BA: Politički lideri nerijetko govore da bi od Evropske unije mogli dobiti "famozni" upitnik, i da bi već sljedeće godine mogli postatiti kandidatom za članstvo u EU. Da li sada postoji stanovita opasnost da dobijemo jednu drugu vrstu upitnika, jer niti stvari idu dobro sa objavom rezultata popisa, niti sa mehanizmom koordinacije.

HADŽIĆ: Politički lideri nerijetko prikazuju situaciju boljom nego jeste. Ako nastavimo ovako kako smo krenuli, mislim da upitnik nećemo dobiti kako je najavljeno a to je već u oktobru. Naravno, upitnik je samo jedan korak na putu pristupanja i umjesto da se hvale što ćemo dobiti upitnik, dobro bi bilo da nam kažu kako će naše institucije odgovoriti na nekoliko hiljada vrlo konkretnih pitanja i kako će nimalo pozitivne rezultate (ne)rada predstaviti kako EU tako i svojim biračima. Ukoliko nadležne institucije EU ne budu zadovoljne odgovorom na upitnik, BiH će dobiti negativno mišljenje i tražit će se dorada upitnika. Obzirom na političku scenu u BiH to je vrlo moguć senarij.

VIJESTI.BA: Jučer je Branislav Borenović javno pozvao lidera HDZ-a da utiče na odluku Agencije za statistiku u smislu da ta odluka bude povučena. Borenović je jasno rekao da je direktora agencije imenovao HDZ i prema tome direktor Agencije bi trebao da sluša lidera političke opcije koja stoji iza njegovog imenovanja a ne da sluša slovo zakona. Šta nam uistinu govore takvi pozivi?

HADŽIĆ :  To nam govori da u BiH odlučuju isključivo interesi političkih stranaka koje su spremne da ovu zemlju drže u „ćorsokaku“. Uspostavljena pravila i zakoni se mjenjaju ovisno partikularnim interesima vladajućih političkih stranaka i to nije ništa novo. Na građanima/kama je da odluče da li pristaju na ovakvo stanje ili BiH mora krenuti drugim putem koji će je voditi u članstvo u EU.

VIJESTI.BA: Političke elite osim  što oponiraju jedne drugima poremeno ulaze i u nevoljke saveze. Posljednji primjer je intencija politickog približavanja Dodika i Ivanića, po mišljenu analitičara. Može li se reći da dobar dio naših političkih elita pred reformskim procesima koji su neminovni a često ne idu u prilog partijskim strukurama, da dobar dio tih političkih elita prosto rečeno gleda da što skuplje proda vlastitu kožu?

HADŽIĆ: Politički lideri, u situaciji kada trguju partikularnim interesima vrlo rado ulaze, kako ste ih nazvali, u „nevoljke“ saveze. Već je poznato da u trenutku kada treba obezbjediti kredite međunarodnih institucija, nadležne vlasti vrlo lako, ali samo privremeno po strani ostavljaju međusobne nesuglasice u cilju da održe svoje pozicije. Jasno je da reforme koje se provode postaju sve zahtjevnije ali ne možemo istovremeno reći da se vladajuća većina sa istim može uhvatiti u koštac, pogotovo u oblastima koje su trenutno aktuelne a to je prilagodba SSP-a i finaliziranja pregovora vezanih za mehanizam koordinacije.

Razgovarao : Nihad Hebibović

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo