9°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C
Powered by Dark Sky

13.06.2016 / 18:49 Kultura - Francuski institut u Sarajevu

Otvorena izložba "Ovdje se gradi Sarajevo" francuskog autora Albana Lecuyera

Izložba fotografija"Coming shortly:Sarajevo//Ici prochainement:Sarajevo// Ovdje se gradi Sarajevo“, francuskog fotografa Albana Lecuyera - otvorena je danas u Vitrini Francuskog instituta u Sarajevu.

Izložbu je otvorila ambasadorica Francuske u BiH Claire Bodonyi koja je kazala da je cilj izložbe, pored ostalog, prikazati bolnu prošlost Sarajeva, njegovu sadašnjost oko koje sebi čovjek postavlja pitanja i budućnost koju gradi.
 
- Imamo Francuza koji dolazi u Sarajevu ali ima fotografsko pamćenje. Mi koji smo ovdje svakodnevno, ne shvatamo kako se Sarajevo mijenja, a ono se doista svakoga dana mijenja i to je ono što možemo vidjeti na ovim fotografijama - kazala je ambasadorica Bodonyi.
 
Pripreme za izložbu počele su 2013. godine, za dvije godine je autor Alban Lecuyer pet puta dolazio u Sarajevo tražeći sponu prošlosti i sadašnjosti arhitekture grada.
 
Kaže da je Sarajevo vrlo jednostavan grad i sve se dešava na potezu avenije Meše Selimovića, grad je napravljen uz tu liniju.
 
- U Sarajevu se ne možete izgubiti, jer je arhitektura grada vrlo jednostavna - primjećuje autor izložbe.
 
Dvanaest fotografija, koje će posjetitelji imati priliku vidjeti do kraja juna, donose jedinstven pogled na arhitekturu poslijeratnog Sarajeva i svjedoče o sporoj metamorfozi bh. prijestolnice istražujući vizuelni rječnik arhitekture.
 
Izložbu je organizirao Francuski institut u partnerstvu s UNESCO-om.
 
(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo