2°C
Mostar 7°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 4°C
Bihać 4°C
Powered by Dark Sky

08.06.2016 / 21:49 Politika - Bakir Izetbegović

Kavazović nije smio da nazove srpskog kandidata za načelnika Vlahom

Kavazović nije smio da nazove srpskog kandidata za načelnika Vlahom
Bakir Izetbegović / Vijesti.ba
Nad Srebrenicom, kako je izjavio predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, nadvila se opasnost da njen načelnik bude neko ko negira navodni genocid u tom gradu.

To je Izetbegović rekao za RTRS, komentarišući izjavu poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića da Bošnjaci ne smiju dozvoliti da Srebrenicom vlada Vlah. Izjavu reisa Kavazovića, Bakir Izetbegović pravda povlačenjem paralele između “krvave bajke“ u Kragujevcu i stradanja u logoru smrti Јasenovcu sa navodnim genocidom u Srebrenici. Ipak, smatra da poglavar Islamske zajednice nije smio da upotrijebi uvredljive riječi i nazove srpskog kandidata za načelnika Vlahom.

- Omaklo mu se. Možda je on htio da tamo animira ljude. Riječ je o borbi Bošnjaka da tamo zadrže svog načelnika, kaže Izetbegović. Omaklo se, prema Izetbegovićevom mišljenju, i bivšem tuskom premijeru Ahmetu Davutogluu na otvaranju Ferhadije.

Tvrdi da u njegovom govoru nema ništa uvredljivo i da je sve predimenzionirano. A onda, ipak priznaje da je rekao nešto što je moglo da uznemiri duhove u BiH. Duhove je posljednjih dana uznemirila i odluka direktora Agencije za statitstiku BiH o metodologiji obrade podataka popisa stanovništva. Taj nesporazum, kako ga je Izetbegović nazvao, unio je nervozu u dobre odnose u Predsjedništvu. Smatra da je srpski član Predsjedništva reagujući na odluku o popisu izgovorio teške riječi.

"Ili je emotivno doživio tu odluku o popisu ili je ovo racionalna rekacija da se ljuti sada pred neke teže odluke, poput odluke o NATO-u ili prilagodbi SSP-u", istako je Izetbegović. BiH će, tvrdi predsjedavajući Predsjedništva BiH, ući u NATO i u Evropsku uniju. Na političarima je odgovor kada će to biti. Uvjeren je da će i vlasti u Srpskoj, koje se oštro protive NATO članstvu, tome biti sve bliže, kako se budu udaljavali od, kako kaže, vremena u kojem su Srbi iskusili udare ove alijanse.

Kada je riječ o nadapu na premijera Srbije u tehničkom mandatu Aleksandra Vučića tokom komemoracije u Srebrenici, smatra da je vrijeme da bude otkriven i uhapšen počinilac, ali to, kako kaže, nije pitanje za njega jer ne krije nikakve informacije.

(Vijesti.ba / Nezavisne)

Izdvajamo