2°C
Mostar 7°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 4°C
Bihać 2°C
Powered by Dark Sky

17.05.2016 / 20:58 Politika - ESV KS

Nenadić: Želimo da KS bude primjer dobre prakse i drugim

 Nenadić: Želimo da KS bude primjer dobre prakse i drugim
Sarajevo / Vijesti.ba
Ekonomsko socijalno vijeće za područje Kantona Sarajevo danas je na sjednici dalo podršku Nacrtu zakona o državnoj službi KS, a za novu predsjednicu vijeća jednoglasno je izabrana Amela Dautbegović, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS.

Ministar pravde i uprave KS Mario Nenadić smatra da je ESV dalo punu podršku ovom tekstu zakona o državnoj službi KS čak i više od ranije predloženih rješenja koja idu u korist zatečene državne službe.
 
- ESV KS je mišljenja da te kriterije treba malo uozbiljiti, pooštriti, te da treba uskladiti položaj državnih službenika sa stanjem u realnom sektoru i da određena relaksiranost koja se povremeno javlja u organima državne službe treba biti zakonom spriječena. Državni službenici moraju biti jako motivirani za svoj rad, ali isto tako moraju pokazati punu odgovornost, kompetentnost i osposobljenost za ono za šta su plaćeni – kazao je novinarima ministar Nenadić.
 
Sindikat radnika KS nije reagirao na zakonska rješenja, ali je imao primjedbe na proceduru, jer su tražili da od pravog dana sjede s predstavnicima vlasti i kreiraju prednacrt ali i nacrt ovog utvrđenog teksta.
 
- Oni su svjesni da zakon u odnosu na rješenja koja su sada uspostavljana ide njima u korist i da su privilegirani u odnosu na realni sektor, a primjedba realnog sektora je bila u smislu njihove odgovornosti, kažnjavanja, sankcioniranja nerada, kašnjenja na posao, sankcioniranja disciplinskih i drugih prekršaja – istakao je Nenadić.
 
Ono što je danas rečeno, dodao je Nenadić, samo je dio paketa preporuka, sugestija i primjedbi na predloženi tekst i kreiranje zakonskih rješenja za važnu oblast kao što je državna služba.
 
- Želimo da Kanton Sarajevo bude primjer dobre prakse i drugim kantonima. Želimo da napravimo dobra rješenja i smatramo da smo Federalni zakon o državnoj službi dodatno unaprijedili - rekao je Nenadić.
 
Rezultati usvojenog Nacrta vidjet će se kroz javnu raspravu i konačne stavove Skupštine KS.
 
Na sjednici je danas razgovarano i o uštedama koje Kanton Sarajevo postiže, te je rečeno da se ne planiraju nova velika upošljavanja, već se ide u pravcu novih obaveza, stabilizaciji i pridruživanju, te da neće biti formirana nova agencija za državnu službu, kada već postoji Federalna agencija.
 
-  Na taj način želimo pokazati jedinstvo državne službe, našu otvorenost, podređenost tamo gdje to Ustav KS i Ustav Federacije predviđa – kazao je on i zaključio je da su na dobrom putu da kroz javnu raspravu dobiju unaprijeđena rješenja i da to se potvrdi na Skupštini KS za mjesec i po dana.
 
(Vijesti.ba / FENA)

 

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo