18°C
Mostar 25°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 23°C
Bihać 23°C
Powered by Dark Sky

08.05.2016 / 20:48 BiH - Andro Vlahušić za TV1

Dubrovnik će finansirati obnovu starobosanskog grada Dubrovnika kod Ilijaša

Dubrovnik će finansirati obnovu starobosanskog grada Dubrovnika kod Ilijaša
Andro Vlahušić / Vijesti.ba
Govoreći o turističkoj saradnji između Sarajeva i Dubrovnika, gradonačelnik Dubrovnika istakao da se zbog velikog broja gostiju u Dubrovniku istražuje mogućnost jednodnevnih izleta do Sarajeva. Vidjet ćemo da li postoji mogućnost avionskog leta jer moram priznati da ove granice i ceste nisu baš pogodne za to, naglasio je gostujući u Dnevniku TV1, gradonačelnik Dubrovnika, Andro Vlahušić.

Gradonačelnik Dubrovnika posjetio je danas sa delegacijom grada Sarajeva i općine Ilijaš starobosanski, srednjovjekovni grad Dubrovnik.

Moram priznati da za lokaciju starobosanskog Dubrovnika znam već nekoliko godina, gdje se nalazi jedan utvrđeni srednjovjekovni grad dosta zarastao ali sa prelijepim ostacima kamenih palača i kula. Tvrđava koju sam danas posjetio izgleda zaista impresivno, ističe Vlahušić.

To je bio dio prometnice koju su dubrovčani koristili koristeći rudnike i rudna bogatstva u saradnji koji su imali još Kulina bana. Taj srednjovjekovni grad je relativno istražen i bilo je jako lijepo vidjeti da se spominje Dubrovnik.!

Finasirat ćemo obnovu

Mi ćemo kao grad Dubrovnik u to uložiti pristojna sredstva i to sam obećao ljudima iz toga kraja, i načelniku Ilijaša i gospodinu Komšiću, tvrdi Vlahušić.
Komentarišući prijateljske veze između Sarajeva i Dubrovnika, Vlahušić podjeća da u Dubrovniku postoji udruženje „ Sarajlije u Dubrovniku“ koje dosta aktivno radi, kao i dosta ljudi iz Dubrovnika koji su se školovali u Sarajevu a to nije od jučer. 

Mi nažalost nemamo previše institucionalne saradnje, ali ćemo nastojati da pronalazimo neka područja koja su nama zanimljiva prvenstveno oko turizma, napominje Vlahušić
Govoreći o turističkoj saradnji između Sarajeva i Dubrovnika, gradonačelnik Dubrovnika istakao da se zbog velikog broja gostiju u Dubrovniku istražuje mogućnost jednodnevnih izleta do Sarajeva. Vidjet ćemo da li postoji mogućnost avionskog leta jer moram priznati da ove granice i ceste nisu baš pogodne za to.

Gradonačelnik Dubrovnika se osvrnuo i na život stanovnika Dubrovnika koji žive uglavnom među stranim posjetiiteljima jer Dubrovnik koji ima 45 hiljada stanovnika godišnje posjete milioni ljudi, Vlahušić ističe da se radi jako jer kada se imaju osam mjeseci posjetititelji u gradu uopće ne zna za odmor.

„ Što se tiče cijena u gradu, uveli smo jedan dualitet, a to sam savjetovao i gradonačelniku Komšiću, imamo drugačije cijene i taxija i u trgovini, snalazimo se kako ne bi kršili neka pravila koja su ne samo hrvatska nego i evropska, trudimo se kvalitet života domaćig građana držati na što većoj razini, počev od obrazovanja jer nema nikoga ko želi studirati na nekom sveučilištu a da nema stipendiju“. 

Govoreći o korištenju evropskih fondova, gradonačelnik je naglasio da se mora znati to da i BiH već sada ima priliku koristiti neke od EU fonodava, međutim ističe da evropski novac ne može doći bez dvije stvari: prvo, bez rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, i drugo, građevinskih dozvola.

„Projekti za koje će evropska unija davati novac biće preko 90 posto usmjereni na općine i kantone, država će dobiti tu i tamo nešto više novca ali naučite svoje ljude sada da krenu rješavati imovinsko pravne odnose“, smatra Vlahušić  te dodaje da se treba se odmah početi ponašati kao da je novac na računu.


(Vijesti.ba / TV1)

Izdvajamo