Sarajevo 16 °C Utorak 16.10.


15.04.2016. / 14:14h BiH - Performans u Sarajevu

UDIK obilježio 23.godišnjicu stradanja civila u selu Trusina

UDIK obilježio 23.godišnjicu stradanja civila u selu Trusina
Povodom 23.godišnjice stradanja civila u selu Trusina kod Konjica, Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) danas je performansom na Trgu fra Grge Martića ukazalo na ovaj zločin koji se dogodio 1993.godine.

"Zločin u Trusini nije problematiziran u javnosti, iako je to jedan od najgorih zločina koji se dogodio u Hercegovini. Istoga dana zločin se dogodio i u Ahmićima i više je preferiran zbog većeg broja žrtava. Ovo pokazuje da mi nemamo jednaka mjerila prema svim zločincima, odnosno žrtvama", kazao je u izjavi za medije Edin Kanka Čudić, koordinator UDIK-a.
 
Dodao je da je njihov konačni zahtjev uvođenje u obrazovni sistem 'suočavanje s prošlošću', odnosno, onako kako se to u Njemačkoj radilo poslije Drugog svjetskog rata, "tek tada ćemo možda dobiti kriznu masu javnosti koja će podjednako osuditi sve zločine".
 
Prema navodima UDIK-a, zločin u konjičkom selu Trusina dogodio se kada su pripadnici Armije RBiH ušli u selo i ubili 22 Hrvata, od kojih 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane.
 
Za ovaj zločin pravosnažno su osuđeni Edin Džeko i Rasema Handanović, nekadašnji pripadnici jedinice “Zulfikar”, a Sud u BiH izrekao je za zločine u Trusini kaznu zatvora Nihadu Bojadžidu od godinu dana zatvora, Nedžad Hodžić osuđen je na 12, a Mensur Memić na deset godina. Dževad Salčin i Senad Hakalović pravosnažno su oslobođeni bilo kakve odgovornosti za zločine.

 

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!