13°C
Mostar 15°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 17°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

14.04.2016 / 23:39 BiH - Banja Luka

"Kamen s Mjeseca" prvi put izložen izvan Beograda

"Kamen s Mjeseca" prvi put izložen izvan Beograda
Foto: AA - Vijesti.ba
Najatraktivniji i najvredniji eksponat beogradskog Muzeja istorije Jugoslavije "Kamen s Mjeseca", večeras je prvi put izložen izvan Beograda i to u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjoj Luci.

Radi se o originalnom segmentu mjesečevog tla, poklonu američkog predsjednika Richarda Nixona predsjedniku SFRJ Josipu Brozu Titu i narodima Jugoslavije.
 
"Kamen s Mjeseca" izložen je u okviru izložbe "Povratak na Mjesec: Kratka istorija budućnosti" koju je večeras u Banjoj Luci otvorio Ivan Tasovac, ministar kulture i informisanja Republike Srbije.
 
Projekat je realizovan u saradnji s Muzejom istorije Jugoslavije iz Beograda uz podršku Američke ambasade u BiH. Izložba dovodi u vezu memorabilije istraživačkih misija u svemir, foto i video materijal posjeta američkog predsjednika Nixona i američkih astronauta misije APOLO 11 Jugoslaviji s Titovim obilaskom Vasionskog centra NASA.
 
Eksponati istraživačkih misija APOLO bili su inspiracija akademskom vajaru Radošu Antonijeviću, profesoru Akademije umjetnosti u Banjoj Luci i Fakulteta likovnih umjetnosti u Beogradu, čiju su skulpturu "Kamen s Mjeseca" kustosi izložbe uvrstili kao sastavni dio projekta. Otvaranju izložbe je prethodilo predavanje "Putovanje na Mars: Usudi se da radiš moćne stvari" Nagin Cox iz Svemirske agencije NASA na kojem je ona predstavila najveći uspjeh njenog inžinjerskog tima: uspješno lansiranje i prizemljenje The Mars Curiosity Rover 2012. godine na planetu Mars.Ivan Tasovac rekao je da mu je ogromno zadovoljstvo i velika čast i privilegija što je u mogućnosti da otvori ovu izložbu.
 
"Mislim da jednostavno u trenutku kada su hodali po Mjesecu ne vjerujem da je ijedan od astronauta imao u vidu da će poslije toliko godina i poslije toliko hiljada kilometara koliko dijeli od Mjeseca preko Vashingtona do Beograda, do Banje Luke upravo večeras, 2016. publika imati priliku da vidi taj originalni kamen s Mjeseca", kazao je Tasovac.
 
Saradnju institucija kulture Srbije i Republike Srpske Tasovac je ocijenio kao izuzetno važnu.
 
"Čini mi se da živimo u vremenu kada kultura postaje jedan od najvažnijih vidova komunakcije, jer ukoliko ne budemo komunicirali upravo preko kulture, ne mogu baš s velikim optimizmom da gledam na budućnost", dodao je Tasovac.
 
Sarita Vujković, direktorica Muzeja savremene umjetnosti RS kazala je da je ovo jedna od najinteresantnijih izložbi koje su pripremali u posljednjem periodu.
 
"Izložba na zanimljiv način priča o nauci, istoriji i umjetnosti, a poziva i pobliku da se sa svojim razmišljanjem o budućnosti interaktivno uključi u cijelu ideju, razmišljanje o tome kako da se vratimo ponovo na Mjesec", kazala je ona.
 
Otvaranju izložbe "Povratak na Mjesec: Kratka istorija budućnosti" prisustvovali su i Neda Knežević, direktorica Muzeja istorije Jugoslavije, Stefani Altman-Vinans, savjetnica za društvene djelatnosti Američke ambasade u BiH, Jasmin Komić, ministar nauke i tehnologije u Vladi Republike Srpske i mnogi drugi.
 
Izložba će biti otvorena do 27.maja.

 

(Vijesti.ba / AA)

Izdvajamo