13°C
Mostar 15°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 17°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

10.04.2016 / 20:17 Intervjui - Edin Branković za Vijesti.ba

Vjerujem da ću uspješnim rezultatima nastaviti svoj put prema top 10 svjetske liste

Vjerujem da ću uspješnim rezultatima nastaviti svoj put prema top 10 svjetske liste
Edin Branković / Vijesti.ba
Biti među 25 najboljih ljudi na planeti u bilo kojem sportu rezultat je vrijedan svake pažnje. Upravo to je uspjelo Edinu Brankoviću, našem državnom reprezentativcu u olimpijskoj disciplini Short Track Speed Skating (brzo klizanje na kratke staze) i članu Klizačko rolerskog kluba "THE ONE".

Sredinom prošlog mjeseca u dalekoj Južnoj Koreji čast Bosne i Hercegovine u sportu koji u našoj državi nije značajnije popraćen branio je Edin Branković koji je govorio za portal vijesti.ba o svom početku, dosadašnjim rezultatima, kako se njegova karijera razvija i budućim planovima.

VIJESTI.BA: Možete li nam za početak reći kada ste počeli da se bavite brzim klizanjem i odakle ljubav prema tom sportu?

Branković: 2001. godine sam se na prijedlog majke upisao u školu klizanja. Trener Asim Selimbegović me je pozvao da nastavim trenirati brzo klizanje. Nakon toga dobio sam prvu opremu za brzo klizanje i nastupio na prvim takmičenjima. Osvojio sam dosta medalja i putovao zajedno sa ostalim takmičarima širom Evrope. Česta takmičenja i nova upoznavanja su me podstakla da nastavim dalje trenirati.

VIJESTI.BA: Osvajač ste brojnih medalja u svojoj disciplini, šta smatrate svojim najvećim uspjehom u karijeri?

Branković: Top 10 juniora na svijetu na 1500 (2010, Tajvan), Balkanski prvak 2014, top 25 seniora na svijetu (2016, Koreja).

VIJESTI.BA: Naša zemlja nažalost slabo ulaže u razvoj sporta, kako timskog tako i individualnog. Kolika su vaša odricanja i koliko je teško postizati vrhunske rezultate bez adekvatne pomoći države?

Branković: Situacija je bolja nego što je bila. Ne osvrćem se mnogo na probleme koji su prisutni. Fokusiran sam na maksimalno zalaganje na treninzima i takmičenjima. Zahvaljujući podršci porodice, Klizačkog Saveza BiH, predsjednika Zikrije Đonke i KRK The One iznalazimo mogućnosti da ostvarimo vrhunske rezultate. Svakako, moram naglasiti da finansijska podrška mnogo znači uz entuzijazam jer sportistima omogućava dugoročan razvoj.

edin3-cms

VIJESTI.BA: U proteklom periodu ste boravili na nekoliko važnih takmičenja. Bilo je to na Svjetskom kupu u Japanu (Nagoja) i Evropskom prvenstvu u Rusiji (Soči), te na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Koreji (Seul), da li ste zadovoljni ostvarenim rezultatima?

Branković: Zadovoljan sam ostvarenim rezultatima. Ovo je bila moja druga najuspješnija sezona. Na SP u Koreji sam isklizao najbolji rezultat u seniorskoj kategoriji u regionu.

VIJESTI.BA: Koja Vas takmičenja očekuju do kraja sezone i koja su vaša očekivanja?

Branković: Sljedeća takmičenja su svjetski kupovi. Treniram kvalitetno i vjerujem da ću nastaviti sa nizom uspješnih rezultata te nastaviti prema top 10 svjetske liste.

VIJESTI.BA: Prošlog ljeta su održane Prve Evropske Olimpijske igre na kojima ste bili jedan od članova Organizacionog komiteta, kakva iskustva nosite iz Bakua i Azerbejdžana?

Branković: Zahvaljujući podršci Olimpijskog komiteta BiH, Evropski olimpijski komitet me pozvao da budem u vodećem organizacionom timu Igara. U ovoj vodećoj ulozi sam vidio vrijednosti mladih BiH koje su u zanimljivom spoju multi kulturalnosti, multi religioznosti i modernosti. Ove vrijednosti su potrebne za razvoj tima i društva.

VIJESTI.BA: Pored napornih treninga i velikog broja takmičenja vrhunske rezultate postižete i u oblasti nauke, da li su odricanja velika?

Branković: Smatram da je to neodvojivo. Na prvi pogled izgledaju kao odricanja, ali u osnovi vrhunski treninzi, uspjesi i edukacija su nadopuna jedno drugom.

edin2-cms

VIJESTI.BA: Koji su Vaši dugoročni planovi, i šta očekujete u narednom Olimpijskom ciklusu?

Branković: Upravo ovih dana realizujemo dugo planirani projekat koji je podržao Međunarodni olimpijski komitet kao jedan od dva najvažnija u 2016., a zove se «Excellence Academy». Akademija (www.excellenceacademy.ba) okuplja mlade iz cijele BiH i nudi alate za nadilaženje problema sa kojima se suočavaju mladi u BiH. Nakon Akademije slijede intenzivne pripreme za Olimpijske Igre 2018.

VIJESTI.BA: Citat koji vas najbolje opisuje?

Branković: „Sredinom“, „Furaj mali sam sredinom, furaj mali tom dolinom.“
 

Razgovarao: Anel Bihorac

(Vijesti.ba)

Izdvajamo