23.03.2016. / 23:23h Intervjui - Fadila Memišević za Vijesti.ba

Haški tribunal je danas na ispitu vlastite svijesti

Haški tribunal je danas na ispitu vlastite svijesti
Očekujem da će Radovan Karadžić konačno biti osuđen po svim tačkama optužnice, prvenstveno za genocid. To nam je jako važno, jer je genocid počeo sa Prijedorom, a završio je sa Srebrenicom, poručila je u razgovoru za Vijesti.ba Fadila Memišević, predsjednica Društva za ugrožene narode u BiH.

VIJESTI.BA: Gospođo Memišević, uoči sutrašnje presude Radovanu Karadžiću, kakva su Vam očekivanja?

MEMIŠEVIĆ: Očekujem da će Karadžić konačno biti osuđen po svim tačkama optužnice. Iskreno se nadam tome, ali koliko je to realno, to ne znam, ne mogu garantovati. Prvenstveno želim da vjerujem da će biti osuđen za genocid. To nam je jako važno, jer je genocid počeo sa Prijedorom, a završio je sa Srebrenicom. To su novi momenti koji su jako važni za BiH.

VIJESTI.BA: Prema Vašem mišljenju, je li važnije pitanje na koliko bi godina Karadžić mogao biti osuđen ili sama kvalifikacija presude?

MEMIŠEVIĆ: Mislim da je bitnija sama kvalifikacija presude. Godine su potpuno irelevantne, u smislu da može dobiti deset, dvanaest, petnaest godina, ali s obzirom na njegove godine starosti, to može biti i doživotna kazna. 

Za BiH bitno je da se presudom odgovori na važna pitanja: kakav je ovdje bio rat; ko je odgovoran za taj rat: kakav je bio cilj, a šta su rezultati tog rata. U BiH još nemamo riješene neke dileme, rat još traje u interpretaciji onoga što se događalo ovdje. Bojim se da smo duboko ušančeni, jer vidimo kako stvari teku - na jednoj strani svi željno očekujemo kaznu, a na drugoj strani, dakle druga polovina BiH negira presudu, iako ona još nije izrečena. 

Ta druga polovina BiH je RS i ona je djelo Radovana Karadžića, to je njegov projekat, koji je napravljen zajedno sa režimom u Beogradu za vrijeme Slobodana Miloševića. Međutim, sadašnja Vlada Srbije ničim nije pokazala da se distancirala od politike Slobodana Miloševića. Ona je i dalje na snazi, pa presuda Karadžiću neće biti interpretirana na adekvatan način, odnosno i dalje će to biti negiranje, što je najbolnije.

VIJESTIBA: Kakvu poruku će eventualna presuđujuća presuda poslati žrtvama?

MEMIŠEVIĆ: Mi moramo napraviti jednu razliku između pojedinačnih žrtava, koje su na svojoj koži osjetile, te države BiH. Ubijene niko ne može vratiti i presuda će biti samo djelimična satisfakcija za preživjele i porodice žrtava. 

Najveća žrtva raspada bivše Jugoslavije je BiH. Tu žrtvu plaća više od 100.000 ubijenih, mnoštvo ranjenih, milioni raseljenih... Dakle, to je projekat Radovana Karadžića, kojem se, nažalost, ne sudi, već se sudi njemu po individualnoj odgovornosti. 

Nakon izricanja presude, moramo biti realni, ovdje neće biti katarza, ali buduće generacije moraju da nauče da se u BiH dogodio genocid, da je na ovu zemlju izvršena užasna agresija. Ovo je istorijska presuda, ali ja sam duboko nezadovoljna jer se sva krivica delegirala na leđa bosanskih Srba, što nije tačno. Genocid se ne može praviti u kućnoj radinosti, za genocid su potrebni resursi jedne države, u ovom slučaju to je bila Srbija.

VIJESTI.BA: Jedan od najneizvjesnijih dijelova presude, vjerovatno je mogućnost da se Karadžiću osim za genocid u Srebrenici, sudi i za genocid u sedam drugih opština u BiH. 

MEMIŠEVIĆ: To je ono što je najvažnije. Genocid u Srebrenici je već dokazan u nekoliko presuda. Eksplicitno je rečeno da se u Srebrenici dogodio genocid. Ne bi trebalo previše energije trošiti na to dokazivanje. Bilo bi užasno da ostane samo genocid u Srebrenici. Ne. Genocid je bio prvo u Prijedoru 1992. godine. U prvih šest mjeseci dogodilo se najveće zlo koje se moglo dogoditi - genocid, masovna protjerivanja, masovna silovanja... Prijedor je jako važan jer je na početku, on je paradigma stradanja BiH. Vrlo je važno da se dokaže da je genocid počinjen već 1992. godine u Prijedoru, pa nastavljen u drugim opštinama.

VIJESTI.BA: Nemoguće je izostaviti Tomašicu. Kako komentarišete da ova masovna grobnica nije uvrštena u tužbu protiv Karadžića?

MEMIŠEVIĆ: To su dileme. Tribunal nije nikakav sveti sud, pravio je jako puno grešaka i oscilacija, ponekad je gubio kredibilitet. Sada je i Tribunal na ispitu vlastite savjesti. Moguće je i da će Tomašica biti uvrštena u tužbu, to ćemo sutra čuti. 

VIJESTI.BA: Može li se i na koji način presuda Karadžiću odraziti na opstanak RS?

MEMIŠEVIĆ: Neće se nikako odraziti, oni mogu mirno da spavaju. Važno je istaći da u BiH postoji konflikt između pravde i nepravednog mira. Upravo je radi nepravednog mira leglizovana Karadžićeva tvorevina RS u Dejtonskom sporazumu. To je ono najgore. RS već priznaje da neće priznati presudu. 

U nekoj dalekoj budućnosti moguće je da će doći do promjene, ali se u to mora uključiti međunarodna zajednica. Da je međunarodna zajednica reagovala odmah 1992. godine kada su bile bijele trake u Prijedoru, zlo bi bilo manje. Osim toga, kako je moguće da RS i Srbija negiraju genocid? Za to je kriva međunarodna zajednica, jer nije napravila mehanizme kojima bi natjerala političare koji negiraju genocid da na adekvatan način interpretiraju presude pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. 

Razgovarala: Nevena Šarenac

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još