Sarajevo 20 °C Utorak 17.07.


28.02.2016. / 12:40h Dobar - Damir Nikšić na Krugu 99

Dan nezavisnosti pojedinca

Dan nezavisnosti pojedinca
Govoreći na sesiji Kruga 99, upriličenoj povodom obilježavanja 1.marta Dana nezavisnosti BiH bh.umjetnik Damir Nikšić, istakao je da je referendum o nezavisnosti bio referendum o suverenitetu, nezavisnosti i slobodi pojedinca što današnji dan čini danom nezavisnosti slobode pojedinca, dakle individualno svih građanki i građana BiH.

Referendum o nezavisnosti ne želim vidjeti samo kao politički odgovor određenih nacionalnih opcija na unutrašnja etnička i šira nacionalna previranja u BiH i tadašnjoj Jugoslaviji, naglasio je Nikšić

Ovaj referendum želim danas predstaviti kao logičan i nezaobilazan važan institucionalni korak u tranziciji jedne države i jednog društva iz ideološkog socijalističkog odnosno kolektivističkog ka liberalnom građanskom društvu individualizma.

Za mene referendum a time i današnji dan nije samo referendum o suverentitetu i nazavisnosti BiH. To je bio referendum o suverenitetu o nezavisnosti i slobodi pojedinca što današnji dan čini danom nezavisnosti slobode pojedinca, dakle individualno svih građanki i građana BiH, ocijenio je Nikšić.

Sjetimo se da smo građani, poručio je između ostalog Nikšić.

Moje je stanovište da smo iz jednog kolektivizma, socijalističkog prešli u nacionalni kolektivizam i mislim da se u toj tranziciji nekako izgubila naša svijest o individui i pojedincu i da bi trebali da se prisjetimo individualizma kao jedne političke filozofije koja je stvorila liberalnu građansku državu. Da se sjetimo da smo građani i da radimo na građanskoj BiH.

(Vijesti.ba)

 


Komentari - Ukupno 52

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još
Podijeli ovaj članak