Nedjelja 24.02.


27.02.2016. / 11:23h Sport - Sanja Renić za Vijesti.ba

Tužno je i strašno što je Fudbalski klub Čelik pred gašenjem

Tužno je i strašno što je Fudbalski klub Čelik pred gašenjem
Na mail adresu našeg portala pristiglo je pismo Sanje Renić, kćerke proslavljenog fudbalera Čelika Alojza Renića. Renić se u pismu osvrće na trenutno stanje u Fudbalskom klubu Čelik. Pismo prenosimo u cijelosti.

Poštovani,

 

Moje ime je Sanja Renić. Kćerka sam Alojza Renića, slavnog fudbalera Fudbalskog kluba „Čelik“ s kojim je ostvario najveće sportske rezultate. Nakon igračke karijere, moj otac je radio i kao trener i kao direktor „Čelika“. Jednostavno rečeno, njegova profesionalna karijera je obilježena „Čelikom“, jednako kao što je – a to često ističu i navijači i novinari i historičari sporta – Alojz Renić obilježio historiju „Čelika“. Ne samo zbog toga, ali i zbog toga, gajim posebne osjećaje prema toj sportskoj instituciji i simbolu grada Zenice s kojim se, vjerujem, poistovjećuje većina Zeničana.

 

Oglašavam se povodom dešavanja u Fudbalskom klubu „Čelik“. 

 

Tužno je i strašno je što se „Čelik“, kao jedan od simbola grada Zenice, nalazi pred gašenjem. Svi koji su pratili dešavanja u vezi s Čelikom, znaju da je račun kluba blokiran, da su mjesta u upravi upražnjena, te da se Gradsko vijeće i gradska vlast u Zenici također distanciraju od odgovoronosti.  Jedino su navijači ti koji pokušavaju nešto učiniti. 

 

Za sutra su najavljeni mirni protesti navijača, koje organizuje neformalna grupa građana „Za Čelik“, a koji su zakazani – simbolično – u 5 do 12 na platou ispred Robne kuće „Bosna“. Koristim ovu priliku da se solidarišem sa navijačima i svima onim, koji brinu za Čelik, te da dam podršku sutrašnjim protestima i zahtjevima, koje su navijači postavili.

Između ostalog, navijači traže da Gradsko vijeće hitno raspravlja o situaciji u „Čeliku“. Riječ je o posve opravdanom zahtjevu. Opština je dugo vremena bila finansijer i u određenom smislu pokrovitelj „Čelika“, a nije preuzimala dovoljno odgovornosti, puštajući bivše upravne odbore da troše novce svih građana bez podnošenja finansijskih izvještaja.

 

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, odbijena je inicijativa, kojom je traženo da se u program rada Gradskog vijeća uvrsti i tematska sjednica o „Čeliku“. Takvo ponašanje vladajuće većine je nedopustivo i Gradsko vijeće mora prestati bježati od odgovornosti. Građani Zenice očekuju od vijećnika, koje su izabrali da se uključe u rješavanje ovog problema. Guranje problema pod tepih neće nam ničega dobrog donijeti.

 

Eventualnim gašenjem „Čelika“ – a to je tako strašna mogućnost da je ne želim ni zamisliti – Zenica bi izgubila jedan od temeljnih činilaca svog identiteta. Zbog toga apelujem na građane da se u što većem broju priključe sutrašnjim mirnim protestima, te pozivam gradske institucije da saslušaju zahtjeve i uključe se svim raspoloživim kapacitetima. Jedino uz podršku gradske vlasti i građana moguće je osigurati izvjesnu budućnost „Čelika“, koja će nam donijeti trenutke uspjeha kakvih je bilo kako za vrijeme Aloza Renića, ali i drugih velikana u bogatoj historiji „Čelika“.

 

S uvažavanjem,

Sanja Renić

 
Napomena: Protesti navijača Čelika su u toku
 
(Vijesti.ba)
 
 

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još